Confirmarea simptomelor de sarcina la prima ecografie fetala

/ / Modificat: 2017-05-10
Confirmarea simptomelor de sarcina la prima ecografie fetala

Sacul gestational este unul dintre elementele importante de diagnostic ecografic al existentei sarcinii si a varstei gestationale alaturi de sacul yolk si polul fetal. Prima ecografie are rolul de a confirma sarcina, de a exclude o sarcina patologica precum sarcina ectopica, molara sau o sarcina cu ou clar si de a diagnostica o eventuala sarcina multipla, de a confirma viabilitatea sarcinii si de a stabili corect varsta gestationala si data probabila a nasterii.

Este posibil ca la 5 saptamani de sarcina la ecografie sa nu poata fi vizualizat nici macar sacul gestational, embrionul sau ritmul cardiac.

In acest caz, medicul tau te va chema la o noua ecografie intr-o saptamana deoarece exista posibilitatea sa fi calculat saptamanile de sarcina gresit. Au existat situatii in care abia in saptamana a 8-a s-a putut observa ecografic existenta sarcinii cu embrion.

Masurarea sacului gestational se realizeaza cu ajutorul sondelor endovaginale atunci cand diametrul mediul al sacului gestational (DMS) este de 2 -3 mm (4 SA) si cu ajutorul sondelor transabdominale atunci cand DMS = 5 mm (5 SA).

Sacul gestational apare sub forma unei colectii de lichid (lichidul corionic) inconjurata de un inel hiperecogenic reprezentat de vilozitatile corionice in curs de dezvoltare. Acesta este vizibil incepand cu saptamana a 4-a de sarcina si va creste 1 mm pe zi pana in saptamana a 9-a.

Masurarea sacului gestational

In functie de concentratia hormonului hCG, sacul gestational este vizibil atunci cand aceasta ajunge la 500 - 1500 UI/L.

Termenul de structuri embrionare este inlocuit de medici cu asa numitul termen de specialitate - ecou embrionar.

Structurile embrionare (ecoul embrionar) vor fi vizibile la ecografia transabodominala atunci cand sacul gestational va prezenta un diametru de 15 mm (6 SA) si atunci cand ele vor avea minim 2 - 4 mm (5 - 6 SA), adica atunci cand se va putea masura si lungimea fetala cranio - caudala (termenul de specialitate folosit este CRL = crown - rump lenght).

Bataile cardiace fetale se vor auzi atunci cand ecoul embrionar va ajunge la 5 mm lungime (sacul gestational va avea 15 - 18 cm), structurile embrionare se pot vizualiza ca structuri separate de peretele vitelin, la nivelul carora se vor observa si pulsatiile cardiace.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ecografie sarcina Sac gestational

Articole recomandate

Citeste si despre