Sexul in sarcina - 6 intrebari frecvente

/ / Modificat: 2017-08-17
Sexul in sarcina - 6 intrebari frecvente

Sexul in sarcina ridica multe semne de intrebare in mintea viitorilor parinti, motiv pentru care multi dintre ei aleg sa renunte la viata sexuala in cele 9 luni de sarcina, punandu-si astfel in pericol relatia de cuplu. Cele mai multe dintre intrebarile care se contureaza in mintea acestora sunt legate de siguranta fatului, lubrifierea vaginala sau sexul oral, asupra caruia exista controverse din cauza riscului de embolie gazoasa ce poate fi fatal.

Este sigur sa faci sex in sarcina?

In majoritatea cazurilor, sexul este o activitate sigura in timpul sarcinii. Insa intotdeauna este bine sa ai aviz medical in acest sens, pentru a fi sigura ca esti in afara pericolului. Doar sarcinile cu risc sau gravidele care sufera de hemoragii vaginale sau scurgeri ale lichidului amniotic pot avea interdictii cu privire la sex in aceasta perioada.

Ca regula generala, medicii sfatuiesc gravidele sa evite contactele sexuale agresive si pozitiile cu penetrare adanca, care pot crea disconfort in sarcina.  

Mi se poate face sex oral in sarcina?

In general, sexul oral nu este interzis in timpul sarcinii, insa partenerul trebuie sa evite cu orice pret sa sufle aer in vagin in timpul tehnicilor de stimulare orala. Exista riscul asa-numitei embolii gazoase, care poate fi fatala pentru gravide.

In urma suflului de aer, exista riscul formarii unei bule de aer ce se prinde in vasele de sange si care, daca ajunge la creier, il poate priva de oxigen. In aceasta situatie, exista pericolul leziunilor cerebrale permanente sau chiar decesului. Cazurile sunt foarte rare, dar este indicat ca partenerul sa fie extrem de precaut in timpul sexului oral.

De ce sunt contactele sexuale mai dureroase in timpul sarcinii?

Nu toate femeile gravide experimenteaza dureri in timpul penetrarii sexuale. Acest disconfort apare la gravidele care sufera de uscaciunea mucoasei vaginale, afectiune provocata de o lubrifiere slaba, aparuta pe fondul scaderii nivelului de estrogen din organism.

Sunt insa perioade in sarcina in care nivelul acestui hormon explodeaza, ceea ce contribuie la o lubrifiere intensa si la disparitia durerilor. Este indicat sa monitorizezi cu atentie perioadele, iar in cazul in care resimti dureri, sa apelezi la geluri lubrifiante pentru combaterea disconfortului.

Pot folosi jucarii sexuale cand sunt gravida?

Daca jucariile sexuale sunt "condimentele" care va satisfac cel mai bine in pat, nu ezitati sa le folositi si cand esti gravida. Este indicat sa tii cont de cateva reguli in folosirea lor pentru a evita riscul de a leza cervixul si de a-ti pune in pericol sarcina. Tine-le cat mai curate, lubrifiate si ajusteaza lungimea lor, pentru a nu rani colul uterin in timpul penetrarii.  

Libidoul imi joaca feste in sarcina. Este normal?

Dorinta sexuala cunoaste oscilatii in aceasta perioada, din cauza numeroaselor schimbari hormonale care au loc in organism. In general, libidoul tau tinde sa scada in primul trimestru - cand te confrunti si cu semnele timpurii ale sarcinii - greata, oboseala, dureri de cap etc. Urca apoi spectaculos in al doilea trimestru - perioada in care te vei bucura de cele mai mari satisfactii pe plan sexual. In ultima parte a sarcinii, dorinta sexuala scade iar - cand burtica in continua crestere, hemoroizii sau senzatia de umflare iti poate pune in cui pofta de sex.

Partenerul meu nu vrea sa mai facem sex de cand a aflat ca sunt insarcinata. Este normal?

Multi barbati reactioneaza diferit in fata vestii ca vor deveni tati. Pentru sotul tau, bebelusul din burtica ta este asemenea unui bibelou care se poate sparge oricand. In plus, se confrunta si cu o senzatie ciudata de rusine sau jena. Este un sentiment irational care creeaza in mintea lui un scenariu ce-l poate face sa te evite in dormitor: ca bebelusul ar putea privi la voi in timp ce faceti sex.

Este important sa ai rabdare cu el si sa lamuriti toate problemele la medic. Este nevoie sa recapete increderea in el si sa treaca peste aceste sentimente, cu tact si rabdare.  

Tu ce alte intrebari sau dileme ai mai avut in sarcian cu privire la sex? Cu ce dificultati te-ai confruntat si cum le-ai facut fata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sex sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre