Ingrijirea tenului in timpul sarcinii. Sfaturi pentru a tine sub control tenul gras

/ / Modificat: 2021-09-28
Ingrijirea tenului in timpul sarcinii. Sfaturi pentru a tine sub control tenul gras

Sarcina vine la pachet cu o serie de schimbari hormonale ale caror efecte sunt vizibile, iar tenul gras este una dintre cele mai comune modificari ale pielii cu care se confrunta viitoarele mamici. Vestea buna este ca problema dispare de la sine dupa nastere, dar pana atunci, femeile insarcinate au la indemana o serie de trucuri si produse care le ajuta sa scape de aspectul lucios al tenului.

Din ce cauza se ingrasa pielea in timpul sarcinii

Modificarile imunologice, hormonale si metabolice care apar in timpul sarcinii reprezinta un cumul de factori cu efect vizibil pe ten. Cresterea nivelului de hormoni stimuleaza glandele sa produca mai mult sebum, iar astfel pielea capata un aspect lucios. Nu este vorba doar despre ten, ci si despre pielea de pe decolteu, umeri si zona din spatele urechilor. Secretia marita de sebum are cateva efecte secundare, printre care: aspect lucios, pori dilatati, acnee, aspect diferit al pielii.

Cum ingrijim tenul gras in timpul sarcinii

O rutina corecta de ingrijire a tenului, adecvata nevoilor lui, va poate scapa de secretia excesiva de sebum, dar si de eventualele probleme cu tenul care apar in consecinta. Trebuie sa tineti cont ca, in timpul sarcinii, pielea poate avea nevoie de un regim de ingrijire diferit, pentru ca are nevoi diferite. Produsele cosmetice pe care le foloseati inainte s-ar putea sa nu va mai ajute, asa ca trebuie sa va adaptati.

O greseala frecventa pe care o fac femeile este sa foloseasca produse care usuca excesiv pielea, in speranta ca vor scapa de sebum. Doar ca mecanismul functioneaza invers si, cu cat folositi produse care usuca tenul, cu atat va creste secretia.

Curatarea corecta este cel mai important pas

Demachiati si curatati tenul dimineata si seara, folosind produse blande, potrivite nevoilor pielii voastre. Folositi un gel de curatare care nu contine alcool sau parfum si evitati exfoliantii chimici.

Alimentatia echilibrata si hidratarea

Obiceiurile alimentare au legatura cu aspectul pielii, de aceea este important sa ajutam pielea sa se refaca din interior. Evitati grasimile saturate, excesul de zahar si pastrati o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume. Hidratarea este si ea importanta, pentru ca ajuta la buna functionare a tuturor organelor, pielea fiind cel mai mare dintre ele, dar si la eliminarea toxinelor prin urina, impiedicandu-le sa se adune in pori si sa ii blocheze.

Lotiunile tonice, aliatul in lupta cu tenul gras

Dupa curatare, cat porii sunt inca deschisi, aplicati o lotiune tonica cu efect astringent. Acidul salicilic, acidul glicolic si acidul lactic sunt permise inclusiv in timpul sarcinii.

Nu renunta la crema hidratanta

Chiar daca tenul este gras, acest lucru nu inseamna ca nu are nevoie de hidratare. Se poate intampla sa aveti un ten gras, dar deshidratat. Optati pentru creme si serumuri care nu contin ulei.

Aloe vera este un ingredient foarte eficient in lupta cu sebumul, potrivit unui studiu publicat in Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, cu conditia sa aiba o concentratie de cel putin 10%.

Mastile faciale

Poti crea un mic spa la tine acasa si poti aplica pe ten o masca pe baza de argila, care sa ajute la reglarea secretiei de sebum. Alege o masca pe care o poti indeparta cu apa dupa ce se usuca si incearca sa le eviti pe cele care se dezlipesc, pentru ca agreseaza tenul.

Foloseste produse potrivite pentru tine

Fiecare femeie este diferita, iar unele produse care li se potrivesc prietenelor tale s-ar putea ca tie sa iti faca mai mult rau decat bine. De aceea este important sa alegi produsele care ti se potrivesc, sa eviti cosmeticele comedogene si pe cele cu parabeni si sa fii atenta la nevoile tenului tau.

In cazul in care nu ajungi la o formula de ingrijire care sa te multumeasca, o vizita la dermatolog poate rezolva problema. Nu uita ca nevoile pielii se schimba si ca, in cele din urma, problema poate trece de la sine, dupa nastere.

FOTO: Pxhere.com

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre