Cinci lucruri despre care nu stiai ca se intampla in corpul tau in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2024-05-22
Cinci lucruri despre care nu stiai ca se intampla in corpul tau in timpul sarcinii

Sarcina este unul dintre cele mai minunate, dar si misterioase momente din viata unei femei. Pe masura ce noua viata se dezvolta in pantecul sau, corpul femeii se adapteaza si trece prin transformari fascinante, unele dintre ele mai putin cunoscute. Iata cateva aspecte uimitoare despre sarcina, care te-ar putea surprinde.

Cresterea volumului de sange. In timpul sarcinii, volumul de sange din corpul femeii creste cu aproximativ 50%. Aceasta adaptare este esentiala pentru a furniza nutrientii si oxigenul necesare atat mamei, cat si copilului nenascut.

Schimbarea vocii. Un alt aspect mai putin cunoscut este schimbarea vocii unei femei in timpul sarcinii. Aceasta se datoreaza fluctuatiilor hormonale care pot afecta corzile vocale, determinand unele femei sa observe o schimbare in tonalitatea sau timbrul vocii lor pe parcursul sarcinii.

Extinderea uterului. Uterul este un organ incredibil de flexibil si poate sa se extinda de pana la 500 de ori fata de dimensiunea sa normala in timpul sarcinii, pentru a oferi suficient spatiu pentru cresterea si dezvoltarea copilului nenascut. Aceasta capacitate impresionanta de extindere permite femeii sa poarte cu siguranta si confort copilul in crestere in timpul celor noua luni de sarcina.

Rolul miraculos al placentei. Pe langa rolul sau vital pentru fat, placenta ofera un sprijin esential pentru recuperarea inimii mamei dupa un eveniment precum un atac de cord sau alte leziuni, potrivit unei cercetari remarcabile realizate de catre expertii de la Mount Sinai School of Medicine.

"Stim deja ca placenta contine cea mai bogata si variata colectie de celule stem, oferind oportunitati multiple pentru tratarea unor afectiuni grave. In plus, in structura placentara se gasesc si celule stem cu proprietati imuno-evazive, putand fi folosite in tratarea diverselor afectiuni la oricare membru al familiei. Este revolutionar sa aflam ca acestea pot deveni active inca din timpul sarcinii, venind si in ajutorul mamei si transformandu-se in celule cardiace functionale. Nu in ultimul rand, e important de stiut ca Romania este printre putinele tari din Europa unde placenta poate fi recoltata la nastere, procesata si stocata in conditii de criogenie pentru potentialul sau terapeutic", explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

Uterul devine cel mai puternic muschi din corp. La 38-40 de saptamani de sarcina, uterul ajunge sa fie considerat cel mai puternic muschi din corpul unei femei. Aceasta transformare uimitoare este esentiala pentru a sustine cresterea si dezvoltarea copilului nenascut.

Foto: Pexels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Schimbare Corp

Articole recomandate

Citeste si despre