Care este cea mai grea luna de sarcina

/ / Modificat: 2019-02-28
Care este cea mai grea luna de sarcina

Sarcina este una dintre cele mai frumoase si fericite perioade din viata unei femei. Este o experienta unica, cu multe lucruri pozitive.

Dar, pe parcursul intregului proces exista si momente complicate si dificile. Femeia trece prin 9 luni, impartite in 3 trimestre. Dar care este cea mai grea luna de sarcina?

Primul trimestru este o perioada cu multi hormoni, o revolutie a sentimentelor si a emotiilor. Corpul se pregateste sa gazduiasca bebelusul pe perioada celor 9 luni de sarcina. Dar nu toate femeile experimenteaza aceleasi simptome si nici nu au acelasi disconfort.

Exista cea mai grea luna de sarcina?

Realitatea este ca nu exista o singura luna care sa fie mai grea decat restul. Unele sunt mai complicate si mai deranjante decat altele. Dar nu se poate spune ca este pentru toate femeile la fel. Oamenii sunt unici si fiecare sarcina este, de asemenea, unica.

Iata cum se manifesta fiecare trimestru de sarcina si care sunt cele mai frecvente simptome:

Tulburari frecvente in primul trimestru (saptamanile 1 pana la 12)

La majoritatea femeilor, primele trei luni de sarcina (primul trimestru) sunt cele mai grele. Corpul este un focar de schimbari hormonale care provoaca simptome diferite, unele dintre ele fiind enervante.

De asemenea, aceste luni sunt complicate, viitoarea mamica nu ar trebui sa faca prea multe eforturi deoarece exista un risc mai mare de a pierde copilul.

Printre simptomele frecvente in primul trimiestru de sarcina:

  • Oboseala: din cauza hormonilor, cum ar fi progesteronul, femeile se simt obosite. In plus, apare dorinta continua de a dormi, din cauza "revolutiei" hormonale care are loc.
  • Greata si varsaturi: Se crede ca este din cauza hormonilor (gonadotropina si progesteron). Corpul reactioneaza la multe schimbari si sistemul digestiv devine mai lent. Aceste simptome dispar de obicei dupa primul trimestru, dar fac din aceste luni cele mai grele din sarcina pentru multe femei.
  • Senzatia de balonare: Aceasta apare din cauza intinderii muschilor uterului, nu cresterii copilului.
  • Senzatia frecventa de a urina: Cand creste, uterul apasa vezica si apare dorinta constanta de a merge la toaleta.
  • Ameteli si dureri de cap: Este de obicei cauzata de scaderea tensiunii arteriale si a cresterii circulatiei sangelui.
  • Constipatie: Acest simptom poate fi prezent pe tot parcursul sarcinii. Este recomandat sa bei doi litri de apa pe zi si sa ai o dieta echilibrata.

Tulburari frecvente in al doilea trimestru de sarcina (saptamana 13-28)

Pentru multe femei acest trimestru este cel mai usor. Varsaturile si greata au trecut. Nu apar kilogramele in plus la fel ca in al treilea trimestru.

Cele mai dificile momente din acest trimestru sunt testele pentru a vedea daca totul este bine si copilul se dezvolta normal.

Simptomele frecvente din acest trimestru:

  • Crampe: Sunt tipice pentru acest trimestru. Este nevoie de o dieta bogata in calciu si magneziu.
  • Umflarea picioarelor si a mainilor: din cauza retentiei de lichide. Este bine sa te odihnesti si sa tii picioarele mai sus decat corpul.
  • Petele pe piele: Mai ales pe fata si pe maini.
  • Congestie nazala: pentru a evita confuzia cu o raceala, asigura-te ca nu ai alte simptome, cum ar fi febra sau disconfort. Daca da, ar trebui sa vizitezi medicul.

Tulburari frecvente in al treilea trimestru de sarcina (saptamana 28-40)

In ultimul trimestru de sarcina apar kilogramele in plus, deoarece copilul cantareste mai mult. Apar oboseala, durerile de spate, problemele cu somnul etc. Dorinta imensa de a-ti vedea bebelusul fac ca acest trimestru sa para nesfarsit.

Unele dintre simptomele frecvente care pot aparea in acest trimestru sunt:

  • Hemoroizi: Pentru a evita acest lucru, este buna o dieta bogata in fibre.
  • Dureri de spate: Aceasta problema apare pentru ca greutatea copilului creste.
  • Dureri de coaste: Sunt provocate de dimensiunile uterului si a miscarilor fatului.
  • Probleme de somn: Pentru ca este greu sa gasesti o pozitie confortabila sau din cauza anxietatii care apare inainte de nastere.

Stiind toate aceste lucruri, este dificil sa definesti cea mai grea luna de sarcina. In general, cel mai greu este primul trimestru. Iar pentru unele femeie poate fi al treilea. Dar nu este la fel pentru toate viitoarele mamici.

Cel mai bine este sa te bucuri de sarcina pentru ca este ceva de neuitat!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Primul trimestru de sarcina Trimestru 3 sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre