Virusul West Nile la gravide si copii

/ / Modificat: 2013-05-28
Virusul West Nile la gravide si copii

Vestea infectarii cu virusul West Nile in Romania creeaza isterie in masa, dupa aparitia unor decese asociate cu acest virus.

Avand in vedere ca modul de transmitere este atat de la-ndemana, intepatura de tantar, nu este de mirare ca gravidele isi fac griji pentru sanatatea lor, dar mai ales pentru cea a fatului. Nici mamele de copii nu sunt scutite de astfel de temeri.

Ce este virusul West Nile?

Virusul West Nile face parte din familia Flavivirida, un complex de virusuri care se regasesc in genere in zonele tropicale si temperate. Transmiterea acestui virus la om se face prin intepaturile tantarilor.

Desi in mai mult de 90% dintre cazurile infestate cu acest virus simptomele lipsesc, exista o serie de persoane care dezvolta reactii adverse si probleme de sanatate majore.

Ce riscuri apar in sarcina?

Cert este faptul ca femeile insarcinate sunt mai expuse la acest virus si numai din cauza faptului ca atrag mai mult ca oricand tantarii. Explicatiile date de specialisti in acest sens vizeaza temperatura mai crescuta a corpului in aceasta stare ca fiind responsabila de atragerea lor. Se pare ca femeia insarcinata emana mai multe substante volatile din piele, care sunt foarte usor de detectat de tantari.

Exista dovezi noi care sugereaza ca infestarea cu virusul West Nile in primele doua trimestre de sarcina poate avea efecte secundare grave asupra dezvoltarii fatului. Odata ce mama a fost infectata, virusul poate ajunge la bebelus prin transmisie transplacentala.

In urma investigarii unor cazuri de infectare cu West Nile in timpul sarcinii s-au constatat urmatoarele afectiuni congenitale la nou-nascut:

  • despicatura valului palatin;

  • sindrom Down;

  • cap mic la nastere;

  • degetele in plus.

Se pare ca efectele asupra dezvoltarii fatului depind de etapa sarcinii in care femeia a fost infestata. Daca infectarea s-a produs in primul trimestru de sarcina, efectele par sa fie minime.

Infectarea in ultimele doua trimestre de sarcina ar putea provoca un avort spontan sau o nastere prematura, dar nu exista statistici clare care sa ateste acest lucru.

Virusul se poate transmite la copil prin alaptarea la san?

In urma unui caz aparut in SUA si studiat de medici s-a dovedit ca mama infectata cu acest virus poate transmite bebelusului boala prin hranirea la san.

Virusul West Nile la copii

Conform statisticilor exista foarte putine sanse ca bebelusii sub un an sa fie infectati cu virusul West Nile. Cazurile au fost extrem de rare, ba chiar punctuale. Se considera ca exista o predispozitie mai mare de contactare a virusului datorita faptului ca sunt activi si mereu in continua explorare a mediului, aventurandu-se prin zone in care sunt foarte multi tantari.

De asemenea, in urma unei analize realizate in aproape 20 de ani cu privire la evolutia virusului West Nile la copii, s-a dovedit ca nu sunt supusi unui risc mai mare de infectare si nu au existat nici decese la copii survenite in urma acestei afectiuni. De exemplu, intr-un singur an de zile, doar 3% dintre cazurile aparute au fost de copii.

Totusi medicii atentioneaza ca orice copil care are un sistem imunitar scazut este predispus la manifestarea bolii in urma contractarii virusului West Nile. Insa acest lucru este valabil in cazul tuturor persoanelor. Ei sustin ca atat copiii, cat si adultii pot manifesta la fel boala, neexistand o alta forma de prezentare. Cazurile la copii sunt mai rare si pentru ca in general copiii sunt puternici si sanatosi si au un sistem imunitar care poate face fata acestui virus.

Care sunt simptomele infectarii cu West Nile?

Cea mai mare parte a persoanelor infectate cu acest virus sunt asimptomatice. Exista un procent de 20% care manifesta simptome moderate, asemanatoare unei gripe:

  • febra;

  • dureri de cap;

  • greata si varsaturi;

  • dureri musculare;

  • inflamarea glandelor limfatice;

  • iritatiile pielii.

Mai putin de 1% dintre bolnavi dezvolta simptome severe care pot pune viata in pericol:

  • febra exagerat de mare;

  • convulsii si tremuraturi;

  • paralizie.


Cum iti poti proteja copilul de acest virus?

  • evita sa il lasi afara in perioadele in care tantarii isi fac aparitia (in special seara si in anotimpurile extrem de calduroase);

  • imbraca-l astfel incat sa ii acoperi o portiune cat mai mare din corp (pantaloni lungi, bluze cu maneca lunga, incaltari inchise care sa acopere tot piciorul etc.);

  • folosirea de produse repelente (cu actiune directa impotriva tantarilor) nu este recomandata bebelusilor sub doua luni; dupa aceasta varsta cere sfatul medicului sau farmacistului cu privire la tipul de produs recomandat;

  • tine-l departe de toate sursele de apa "statuta" care atrag tantari (piscine neacoperite, lacuri etc.);

  • monteaza-ti plase de protectie impotriva tantarilor la geamuri sau tine geamurile inchise.

Aceleasi reguli de prevenire a infectarii cu virusul West Nile sunt valabile si pentru femeile gravide. Recomandarea cu privire la folosirea produselor repelente trebuie facuta de medicul care-ti supravegheaza sarcina. Exista studii care sustin ca nu ar reprezenta un pericol pentru sarcina uzul acestor produse, dar exista si surse care sugereaza un potential pericol, fara a avea insa dovezi in acest sens.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre