Utrogestanul si gravibinonul in sarcina

/ / Modificat: 2011-09-19
Utrogestanul si gravibinonul in sarcina
Intrebare:

- As dori sa stiu, intre UTROGESTAN si GRAVIBINON, care medicament afecteaza imunitatea fatului? Sunt insarcinata in 30 de saptamani si sunt la a 3-a sarcina. ( cu 2 cezariene la activ: 2001 si 2004) pentru dureri abdominale nocturne mi-a fost recomandat acum o luna utrogestan ( pe care nu l-am luat), si pentru ca durerile au continuat mi-au recomandat acum GRAVIBINOM. Singura mea temere e in legatura cu fatul. Nu vreau sa-i modifice imunitatea. Dar pentru ca nu mai suport durerea as vrea sa iau ceva totusi. Dintre cele doua medicamente care e cel mai putin ''toxic'' pt. fat?

Raspuns:




 

Atat utrogestanul cat si gravibinonul au rolul de a preveni o nastere prematura, neafectand imunitatea fatului. Aceste produse se folosesc pe scara larga in situatia dovedita a unei nevoi suplimentare, in primul rand, de progesteron (ambele produse contin variante de progesteron), in cazul gravibinonului si de estrogen.

Ceea ce probabil ati auzit dumneavoastra este ca in  timpul sarcinii se produce o scadere usoara a imunitatii organismului, acest lucru se crede ca ar fi determinat intr-adevar de progesteron care are un efect interferon-like.

Insa aceasta crestere a concentratiei de progesteron este necesara pentru a se putea dezvolta in continuare sarcina, scaderea imunitatii organismului matern nefiind in cea mai mare parte din cauze semnificative.

Daca nu reusiti sa ajungeti la o buna colaborare cu medicul curant, puteti cere  a doua parere, insa trebuie in primul rand sa constientizati importanta situati si mai ales a faptului ca desi prezentati contractii nu ati respectat indicatiile medicului curant, acest lucru nefiind benefic pentru dezvoltarea fatului de care sustineti ca va pasa.

In cazul unei nasteri premature, imunitatea noului-nascut este cu mult mai mult afectata decat daca administrati produsele recomandate.

In orice caz, cred ca se poate lua in discutie macar administrarea unui amestec litic, intr-o institutie specializata. Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre