Sifilisul in sarcina, riscuri pentru mama si fat

/ / Modificat: 2013-10-05
Sifilisul in sarcina, riscuri pentru mama si fat

Sifilisul este o boala infectioasa care astazi nu mai pune prea multe probleme medicilor in ceea ce priveste conditia femeii gravide. Examenele prenatale si consultul periodic al viitoarelor mamici le pot pune la adapost de aceasta boala cu transmitere sexuala care poate fi fatala pentru fat. Totusi, ce se intampla cand acesta nu este depistat la timp, iar virusul sifilitic a fost transmis la fat?

Ce este sifilisul?

Sifilisul face parte din categoria BTS (bolilor cu transmitere sexuala). Este de fapt o infectie cauzata de o bacterie numita Treponema Pallidum. Boala se trateaza cu succes, dar daca nu este depistata din timp, poate avea consecinte extrem de grave, putand induce chiar decesul.

Aceasta boala se transmite in general pe cale sexuala. Se contracteaza in urma contactelor sexuale vaginale, orale sau anale neprotejate.

Sifilisul are o perioada activa si una inactiva. De asemenea, el nu se manifesta imediat dupa infectare. Cam la 3 saptamani dupa contractare se observa aparitia unei leziuni (sancru sifilitic) la nivelul organelor genitale, care nu este dureroasa.

Riscurile sifilisului in sarcina

Daca o femeie se infecteaza cu sifilis in timpul sarcinii ea va transmite cel mai probabil boala fatului. Contaminarea poate avea loc in orice etapa a sarcinii, dar riscul este mai mare dupa a 18-a saptamana a gestatiei. Cu cat gravida se infecteaza intr-o etapa mai avansata a sarcinii, cu atat cresc sansele ca fatul sa fie si el infectat.


Exista totusi o sansa ca sifilisul sa nu puna probleme obstetricale: daca sancrul sifilitic (simptom al sifilisului manifestat printr-o leziune la nivelul pielii) nu este localizat pe colul uterin, este posibil ca acesta sa nu afecteze in niciun fel sarcina.

Cel mai mare risc care poate aparea la femeia gravida este avortul spontan. Se pare ca sifilisul este recunoscut ca fiind un factor de risc important pentru acest tip de avort.

Iata ce complicatii mai pot aparea in timpul sarcinii din cauza infectarii cu sifilis:

  • moartea fatului in uter;

  • nastere prematura;

  • avort intarziat (tarziu in sarcina).

Ce riscuri exista la nastere?

Se considera ca cele mai multe riscuri apar la nastere. Totusi, medicii sustin ca in cazul unei femei care sufera de sifilis, nasterea poate decurge normal.

Daca sancrul sifilitic este localizat pe colul uterin, acesta poate intarzia dilatarea in cazul femeilor aflate in travaliu. De asemenea, daca femeia naste pe cale naturala pot aparea diverse infectii vaginale si deteriorari ale colului uterin.

Sifilisul congenital, riscurile aparute la fat

Sifilisul congenital apare atunci cand mama infectata cu virusul sifilitic transmite boala la fat, in timpul sarcinii sau chiar la nastere.

Aceasta forma a bolii este extrem de periculoasa pentru fat, pentru ca bacteria patrunde prin intermediul placentei, iar fatul sau nou-nascutul este infectat, existand riscul de septicemie sifilitica, implicit de deces.

Cum se manifesta sifilisul congenital la fat?


Exista un sifilis congenital precoce care apare in general la fatul nascut prematur. In acest caz, exista un risc mare de deces.

Simptome:

  • secretii apoase ale cavitatii nazale (care sunt contagioase);

  • eruptie contagioasa la nivelul palmelor si talpilor (bule fine usor hemoragice, care se rup si formeaza ulterior cruste);

  • anemie;

  • abdomen marit (hepatosplenomegalie – cresterea in volum a splinei si ficatului);

  • marirea ganglionilor limfatici;

  • inflamatie dureroasa a periostului (stratul extern al osului);

  • icter pronuntat;

  • hemoragie ombilicala;

  • hematemeza;

  • melena.

Exista si un sifilis congenital tardiv care nu se manifesta imediat dupa nastere. Copilul se nastere aparent sanatos, iar dupa cativa ani incep sa apara simptome ale bolii.

Diagnosticarea la femeia gravida

Pentru depistarea sifilisului se fac doua tipuri de teste serologice:

  • antigenul cardiopolinic VDRL (un test nespecific);

  • antigenul treponemic TPHA (un test specific).

In orice caz, medicii sustin ca daca examinarea generala a starii femeii gravide este constanta, iar testele prenatale sunt realizate la timp si cat mai complet cu putinta, astfel de riscuri sunt evitate.

Cum se trateaza sifilisul in sarcina?

Se recomanda inceperea tratamentului inainte de a 4-a luna de sarcina, daca diagnosticul este pus din timp. In acest fel, complicatiile si riscurile de imbolnavire fetala sunt mult reduse.

Tratamentul presupune administrarea antibioticelor. In cazul femeilor gravide cel mai des intalnit antiobiotic utilizat pentru tratarea infectiilor este penicilina. Acesta este un tip de antibiotic permis in sarcina care nu prezinta riscuri asupra fatului atat timp cat este administrat sub supravegherea medicului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre