Sarcina si zona zoster

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si zona zoster
Intrebare:

- Sunt insarcinata in saptamana 35 si am facut Zona Zoster. Acest lucru poate afecta copilul. In cazul in care nu imi trece boala pana cand voi naste, copilul va putea face varicela? Cat de grava este varicela la nou nascuti?

Raspuns:




 

Zona zoster este o infectie cutanata virala determinata de virusul varicelo-zosterian (acelasi care determina si varicela). in cazul in care zona zoster sau varicela apare la o femeie insarcinata, exista un risc ca aceasta sa dezvolte o pneumonie virala care adesea poate fi severa, dar care, daca se rezolva nu influenteaza in sine dezvoltarea fatului. Pentru fat insa, o infectie materna cu virusul varicelo-zosterian poate da uneori malformatii congenitale datorate transmiterii infectiei transplacentar. Printre aceste malformatii congenitale se numara: corioretinita (cu afectarea analizatorului vizual), atrofie corticala cerebrala, hidronefroza (afectarea renala), defecte cutanate si osoase.

La o sarcina mai mica de 13 saptamani, aceste modificari s-au observat la numai 0,4% din cazuri. Se apreciaza ca riscul cel mai mare este in cazul infectiei survenite in perioada 13-20 saptamani de sarcina, perioada in care modificarile malformative au fost evidentiate in 2% din cazuri. Expunerea in timpul nasterii la contactul cu acest virus poate determina infectia fatului, care poate evolua de la forme usoare, caracterizate doar printr-o eruptie cutanata si pana la manifestari grave, care pot merge pana la o infectie generalizata cu afectare viscerala diseminata (in functie si de starea de sanatate a nou-nascutului).

In cazul dumneavoastra, avand 35 de saptamani de gestatie, principalul risc este reprezentat de transmiterea infectiei la fat in timpul nasterii. De aceea ar fi indicat ca nasterea sa se produca dupa vindecarea infectiei. Discutati cu medicul obstetrician care monitorizeaza evolutia sarcinii despre problema dumneavoastra.

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre