Sapte obiceiuri la care e bine sa renunti cand esti insarcinata

/ / Modificat: 2020-03-28
Sapte obiceiuri la care e bine sa renunti cand esti insarcinata

Sunt atat de multe mituri despre perioada sarcinii, incat uneori e greu sa stii ce sa mai crezi. Unii spun ca trebuie sa te hranesti cat pentru doi, altii ca trebuie sa ai grija la dieta. Altii sustin nu trebuie sa te apropii deloc de cafea in timpul celor 9 luni de sarcina, dar sunt teorii conform carora nu e chiar rau sa o consumi, atat timp cat o faci cu moderatie.

Iata cateva lucruri de la care, dincolo de orice mit, este bine sa te abtii in timpul sarcinii, dar si variante inlocuitoare, pentru siguranta copilului.

Uita de relaxarea in apa fierbinte sau la sauna!

Caldura excesiva din sauna sau din baie reprezinta un factor mare de risc in timpul sarcinii. Poate fi relaxanta pentru mama, dar nu este buna pentru copil deoarece acesta nu isi poate regla temperatura corpului in pantec. Sunt studii care spun ca temperatura ridicata din sauna poate duce la complicatii la nivelul creierului si maduvei spinarii copilului.

Ce poti face in schimb:

Nu te supraincalzi si nu sta mai mult de 10 minute intr-o cada cu apa fierbinte

Cand faci baie in cada, temperatura apei trebuie sa fie aceeasi cu temperatura corpului

Consulta doctorul in privinta saunei, iar daca el iti da aprobare, trebuie doar sa limitezi timpul pe care il petreci in sauna

Uita pe cat posibil de zahar!

Un studiu a aratat ca mamele care au mancat cantitati mari de zahar in timpul sarcinii au avut copii cu probleme de invatare si de memorie. Acest lucru este valabil si in cazul inlocuitorilor de zahar.

Ce poti face in schimb:

Mananca mai multe fructe in loc de dulciuri si bea mai putine sucuri carbogazoase

Uita de certuri si tipete!

Aceste comportamente sunt de evitat in general, insa cu atat mai mult in timpul sarcinii. Nervozitatea duce la anxietate si depresie, iar acestea afecteaza copilul, in special sistemul imunitar si creierul acestuia. In afara de asta, tipatul poate fi daunator pentru mama, ii poate provoca dureri de cap, greata si probleme cu somnul.

Ce poti face in schimb: mai multa odihna, mai mult somn, meditatie, plimbari in aer liber

Incearca sa nu plangi foarte mult

Pe de o parte plansul in timpul sarcinii este normal deoarece mama devine mai sensibila. Dar trebuie multa atentie la simptome precum pierderea apetitului, sentimente de vinovatie, somnolenta si pierderea interesului pentru orice activitate. Acestea pot fi semne ale depresiei care, mai tarziu, poate avea consecinte grave

Ce poti face:

Daca aceste simptome dureaza mai mult de doua saptamani, consulta medicul

Cauta sprjin, incearca sa vorbesti cu alte mame sau femei insarcinate

Uita de noptile pierdute!

Potrivit cercetatorilor, 78% dintre femei spun ca au avut probleme cu somnul in timpul sarcinii. Modificarile hormonale si cele fizice afecteaza calitatea somnului, iar lipsa de odihna provoaca o stare mentala proasta, ameteala si greata. Asa ca nu pierde nopti si voluntar. Un studiu a descoperit ca femeile care au dormit mai putin de 6 ore pe noapte in timpul sarcinii, au avut un travaliu mai lung.

Ce poti face:

Planifica programul de somn

Incearca sa faci miscare cel putin 30 de minute zilnic

Bea multe lichide pe parcursul zilei

Daca nu poti dormi, nu te forta, incearca sa citesti o carte buna, dar nu fi activa

Consulta doctorul cu privire la pozitiile de somn cele mai bune pentru tine

Evita un stil de viata sedentar si mancatul in exces

Excesul de masa corporala acumulat in timpul sarcinii poate cauza probleme la nastere, dar influenteaza si dezvoltarea fatului. In plus, va fi mai greu sa scapi de kilogramele in plus dupa nastere, iar copilul va avea si el risc de obezitate infantila.

Ce poti face:

Doctorii recomanda aproximativ 30 de minute de miscare pentru o gravida sanatoasa, in majoritatea zilelor saptamanii

Nu uita de plimbarile in aer liber. Te vor mentine in forma si iti vor asigura oxigenarea optima a creierului, un lucru esential pentru sanatatea mentala.

Controleaza-ti dieta. In mod normal o femeie are nevoie de 2.000 de calorii zilnic in primele 6 luni de sarcina. Doar in ultimul trimestru de sarcina aportul poate fi suplimentat cu 200 de calorii pe zi.

Uita de consumul de cafea in exces

Cofeina trece prin placenta si intra in circuitul sanguin al copilului, iar consumul excesiv de cafea poate afecta in mod negativ fatul. Spre exemplu, gravidele care consuma mai mult de 8 cesti de cafea pe zi, pot avea un risc crescut de a da nastere unui copil mort.

Ce poti face in schimb: Ai mare grija la nutritie si nu depasi una sau doua cesti de cafea pe zi.

Informatiile prezentate in acest articol sunt cu titlu informativ. Nu uitati sa consultati medicul cu privire la ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti in timpul sarcinii.

Taguri Sarcina Insarcinata

Articole recomandate

Citeste si despre