Medicamentele in sarcina: Iata ce sfaturi ofera stomatologii!

/ / Modificat: 2017-04-12
Medicamentele in sarcina: Iata ce sfaturi ofera stomatologii!

Multe femei insarcinate intreaba ce pot face in cazul in care simt o durere de masea sau se confrunta cu alte probleme stomatologice. Pot lua medicamente? Care sunt calmantele pe care le pot lua fara a afecta sarcina? Excluderea medicamentelor in timpul sarcinii este un lucru important si cunoscut de cele mai multe dintre viitoarele mamici, dar exista solutii pentru diferite afectiuni orale, pentru ca durerea si disconfortul sa nu creeze o stare generala proasta a acestora.

Antibiotice in sarcina?

Una dintre cele mai frecvente intrebari este legata de antibioticele luate in perioada sarcinii. Unele antibiotice, cum ar fi penicilina, sunt sigure in timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu trebuie sa ti se prescrie o tetraciclina in orice forma (de exemplu, tetraciclina, minociclina, doxiciclina), indiferent de forma lor. Niciunul dintre aceste antibiotice nu este considerat sigur in timpul sarcinii.

Multi medici nu realizeaza nu numai ca aceste medicamente pot pata atat dintii de lapte ai bebelusului, dar si dintii mamei. Deci, nu se prescrie tetraciclina sub nicio forma la pacienta gravida. O alta categorie de antibiotice, care trebuie evitata in timpul sarcinii sunt fluorochinolonele (ciprofloxacin, levofloxacin, moxifloxacina).

Calmantele in timpul sarcinii

O alta intrebare comuna este daca medicamentele pentru durere pot fi luate in timpul sarcinii. Pacientii de multe ori vin la somatolog in momentul in care simt o durere insuportabila. Calmantele sunt considerate relativ sigure in timpul sarcinii. Agenti anti-inflamatori nesteroidieni, cum ar fi ibuprofen, aspirina si naproxen, sunt considerate sigure pentru durate scurte (48-72 ore), dar trebuie evitate in primul si al treilea trimestru.

Apa de gura poate afecta sarcina?

Este posibil sa nu te gandesti la acest lucru, dar apa de gura este realizata in mare parte din medicamente, pentru a ucide bacteriile. Ingredientele active (clorura de cetilpiridiniu, xilitol) sunt in general sigure, dar daca aceasta contine alcool, apa de gura nu trebuie utilizata de catre o femeie insarcinata. Chiar daca nu este inghitita, o cantitate de 9% -14% poate fi inghitita sau absorbita.

Anestezicele in sarcina

De asemenea, este important sa se stie despre utilizarea de anestezice in timpul sarcinii. Lidocaina si mepivacaina sunt in general considerate sigure in timpul sarcinii. Oxidul de azot, cu toate ca nu este contraindicat, s-a dovedit a prezenta riscuri in timpul sarcinii si trebuie utilizat numai in cazul in care alte medicamente anestezice sunt inadecvate si numai dupa consultul specialistului. Medicul stomatolog ar trebui sa ia in considerare alternative sigure la protoxid de azot, care poate fi, de asemenea, periculos pentru sarcina.

*** Articol scris de Dr. Stomatolog Andra Custura.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre