Gravida sub greutatea normala

/ / Modificat: 2011-10-10
Gravida sub greutatea normala





 

Gravida sub greutatea normala poate intampina probleme pe timpul sarcinii. Este foarte important sa fii atenta ce si cat mananci in sarcina.

Atunci cand esti insarcinata, bebelusul creste in uterul tau si este dependent de tine pentru nutrienti si hrana. Asa ca mentinerea unei diete sanatoase inainte, in timpul si dupa sarcina este esentiala, daca vrei un copil puternic si sanatos.

Majoritatea femeilor sunt ingrijorate din cauza poftelor din sarcina si din cauza ca se vor ingrasa. Dar daca vrei un bebelus sanatos, va trebui sa iei in greutate orice ar fi, mai ales daca esti subponderala, dar chiar si daca esti supraponderala.

Femeile care sunt sub greutatea normala ar trebui sa castige in sarcina intre 11 si 18 kilograme. Aceste numere sunt valabile pentru femeile care sunt insarcinate doar cu un copil. Cele care au sarcina multipla ar trebui sa se ingrase cu mai mult de atat.

 Riscurile gravidei subponderale

Daca esti insarcinata si ai sub greutatea normala, poti sa il supui pe bebelusul tau la riscul unor defecte din nastere. Exista si riscul unei nasteri premature.

Chiar daca nu sunt prematuri, bebelusii care sunt nascuti de mame subponderale sunt considerati de obicei a fi prea mici pentru varsta gestationala pe care o au, ceea ce inseamna ca nu au fost hraniti cum trebuie in sarcina. Acest lucru inseamna ca ei ar putea intampina dificultati mai tarziu in viata, inclusiv disfunctii alimentare.

Asa ca este important sa ai o dieta echilibrata in sarcina si sa iei cateva kilograme bune in greutate. Specialistii spun ca, daca dieta ta zilnica nu are cel putin 0,4 grame de acid folic, atunci bebelusul tau va avea un risc crescut de a se naste cu Spina Bifida, un defect al tubului neural.

In consecinta, trebuie sa iei cel putin 0,6 pana la 0,8 mg de acid folic pe zi si sa mananci multe legume boabe, legume verzi, spanac, sparanghel si sa bei suc de portocale pentru a-ti mari nivelul de acid folic. Alte alimente bogate in acid folic sunt painea si cerealele.

Alte carente in alimentatie, de exemplu niveluri scazute ale vitaminelor A, E, K, si B2, si ale mineralelor ca fierul, cuprul, calciul si zincul au fost legate de o serie de probleme medicale, inclusiv anemia la mame si functii scazute ale creierului la bebelusi.

Cresterea in greutate

Daca nu stii cum sa urmezi o dieta sanatoasa, vorbeste cu un nutritionist care iti va recomanda un program alimentar adecvat. Planul iti va indica o lista de alimente bogate in vitamine si minerale care sunt esentiale pentru cresterea copilului.

Asa ca urmeaza planul si imbunatateste-ti obiceiurile alimentare. Prin mancatul corect nu numai ca vei micsora riscul defectelor din nastere dar ii vei asigura si un viitor mai sanatos bebelusului tau.

Idei pentru cresterea in greutate:

• Mananca micul-dejun in fiecare zi. Adauga unt de arahide sau branza feliei de paine prajita pentru a mari aportul de proteine.

• Adauga avocado, nuci sau seminte la salate in timpul pranzului pentru a mari aportul de proteine si grasimi.

• Mananca gustari intre mese.

• Mananca iaurt, fructe uscate, sucuri din fructe inghetate.

• Mananca fructe proaspete: grapefruit, papaya, portocala si piersica, ce sunt bogate in vitamina C si beta carotene.

• Evita sucurile acidulate.

• Inlocuieste sucurile acidulate cu sucuri naturale, bogate in vitamina C sau beta carotene, un antioxidant. Sucul de grapefruit, portocala sau nectarul de papaya au mult beta carotene.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre