Consumul de cafea in timpul sarcinii, chiar si in cantitati mici, poate afecta inaltimea bebelusului

/ / Modificat: 2022-12-04
Consumul de cafea in timpul sarcinii, chiar si in cantitati mici, poate afecta inaltimea bebelusului

Desi de cele mai multe ori, in timpul sarcinii, putem continua sa mancam si sa bem ceea ce consumam in mod obisnuit inainte de sarcina, exista o lista de alimente care sunt interzise in timpul sarcinii, deoarece ar putea afecta sanatatea mamei si a bebelusului.

O bautura care a fost recent studiata mai in profunzime este cafeaua. Despre cafea se stie de foarte multi ani ca nu este recomandata in timpul sarcinii si ar trebui evitata, sau consumata in cantitati foarte mici. Insa, potrivit celor mai recente cercetari aceasta poate avea efecte negative asupra fatului.

Potrivit rezultatelor studiului publicat in revista JAMA Network Open, chiar si consumul de cafea in cantitati minime, considerate sigure, in timpul sarcinii, ar avea un impact negativ asupra inaltimii bebelusului, rezultand copii mai mici decat colegii lor.

Conform rezultatelor acestei cercetari, chiar si cantitati mai mici decat recomandarea considerata sigura (200 mg pe zi, echivalentul a doua cesti de cafea) sunt asociate cu o statura mai mica in cazul copiilor de patru ani, lucru care se extinde pana la varsta de opt ani.

Conform datelor specifice, s-a constatat ca micutii ai caror mame au baut in timpul sarcinii 50 de mg de cafea pe zi, erau cu doi centimetri mai scunzi decat copiii ai caror mame nu au baut cafea in timpul sarcinii.

Cercetatorii subliniaza ca, desi diferenta este mica, este important sa fie luata in considerare pentru studii suplimentare, deoarece nu se stie daca aceasta diferenta de inaltime ar putea afecta sanatatea pe termen lung a copiilor, iar studiile anterioare au asociat statura mica cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet si obezitate mai tarziu in viata.

Ce pot face daca sunt insarcinata si sunt dependenta de cafea?

Desi consumul de cafea nu este interzis in timpul sarcinii, deoarece cofeina traverseaza placenta, aportul acesteia trebuie limitat pentru a evita efectele nocive asupra sanatatii femeii insarcinate si a fatului. In mod ideal, ar trebui sa fie evitata complet.

Daca nu este posibil sa renuntati complet la ea, cheia este sa reduceti cat mai mult posibil consumul de cofeina, consumand cafeaua cu moderatie si ocazional, de preferinta inlocuind-o cu alte bauturi mai sanatoase, cum ar fi sucurile de fructe sau apa.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre