Consultul ginecologic dupa un test de sarcina pozitiv

/ / Modificat: 2011-10-10
Consultul ginecologic dupa un test de sarcina pozitiv
Intrebare:

- Am aflat in urma cu 3 saptamani ca sunt insarcinata ( am efectuata un test de sarcina acasa ). Am facut acest test deoarece mi-a intarzit ciclul si dimineata aveam greturi. Problema este ca pana in momentul in care am descoperit sarcina nu am avut o alimentatie prea corecta si mai luam vitamine. Credeti ca viitorul copil ar avea de suferit de pe urma acestui fapt?

Raspuns:

Mai important decat ceea ce credem noi la momentul de fata este sa costientizati necesitatea unui consult de specialitate. Astfel, odata ce ati observat ca menstra intarzie sa apara, deci s-a instalat o perioada de amenoree, este bine ca ati efectuat un test de sarcina.


Mai important decat ceea ce credem noi la momentul de fata este sa costientizati necesitatea unui consult de specialitate. Astfel, odata ce ati observat ca menstra intarzie sa apara, deci s-a instalat o perioada de amenoree, este bine ca ati efectuat un test de sarcina.

Insa, mai ales in cazul unui test pozitiv trebuie sa va prezentati la un cabinet de ginecologie. Cu aceasta ocazie vi se va efectua o anamneza = discutia purtata cu medicul ginecolog din care acesta va afla despre simptomatologia care va determinat sa va prezentati la medic, despre afectiunile cronice existente in cadrul familiei dumneavoastra, despre dezvoltarea si starea de sanatate a dumneavoastra pana la momentul prezentei la medic – prima menstruatie, regularitatea de aparitie a lor, istoricul intreruperilor de sarcina, al sarcinilor pierdute, al nasterilor anterioare; istoricul afectiunilor cronice ale dumneavoastra si ale sotului; moment in care puteti preciza si nelinistea dumneavoastra refertoare la alimentatia utilizata (in privinta vitaminelor, de regula acestea nu sunt interzise in sarcina, exista produse vitminice secifice care se administreaza pe perioada de graviditate).



Ulterior ve-ti fi examinata prin intermediul examenului cu valve, tuseu vaginal si/sau tuseu rectal. Vi se va efectua probabil un examen citobacteriologic din secretia vaginala si o ecografie (ecografia cu sonda endovaginala poate determina existenta unei sarcini cel mai devreme la 4-5 saptamani de evolutie a acesteia). Dupa constatarea sarcinii si confirmarea prezentei acesteia in uter, vi se va cere sa efectuati urmatoarele investigatii:

  • grupul de sange si Rh-ul dumneavoastra si al sotului (in cazul in care se constata o eventuala incompatibilitate de grup sau de Rh, pe toata perioada sarcinii se va urmarii aparitia de anticorpi anti-grup sau anti-Rh, si daca apar, se dozeaza cantitativ, pentru ca de la anumite concentratii pot interfera cu dezvoltarea normala a fatului);

  • o hemoleucograma;

  • sumar de urina sau urocultura;

  • glicemie, transaminaze hepatice, uree, creatinina, acid uric

  • test VDRL sau RBW (pentru sifilis) si HIV.

    Aceste analize intra in setul obligatoriu de teste pe care gravida trebuie sa le efectueze in primul trimestru de sarcina si, cu trimitere de la medicul de familie, acestea sunt gratuite.

    De la medic la medic, se poate sa vi se mai indice efectuarea de:

  • anticorpii pentru hepatita B si C

  • teste pentru toxoplasmoza, chlamydia, cytomegalvirus, herpesvirus si rubeola (boli care pot avea efecte negative asupra fatului).

    Acestea nu sunt decontate de casa de asigurari de sanatate din Romania, deci va trebui sa le platiti. O data luata in evidenta de catre un medic ginecolog, acesta va va recomanda o vizita lunara (in cazul in care nu apar probleme) la cabinetul de ginecologie, sau mai des de atat, in functie de problemele ce apar.

    Cu ocazia acestor vizite vi se vor mai putea recomanda si alte tipuri de analize daca se va considera necesar (testarea a trei markeri din sangele matern, impropriu cunoscut ca si „triplu-test”; markerii fiind: - alfa feto-proteina, gonadotrofina corionica umana beta si estriolul neconjugat.

    Valoarea acestui test este orientativa, rezultatele sunt corelate cu o multitudine de alti parametri pentru a calcula un eventual risc de dezvoltare al diverselor afectiuni genetice; un risc reiesit crescut nu implica certitudine, ci impune continuarea investigatiilor in acest sens).

    dr. Ciprian Pop-Began

    -obstetrica ginecologie-

    Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre