Ciprinol-ul in sarcina

/ / Modificat: 2012-11-03
Ciprinol-ul in sarcina
Intrebare:

- Cum poate afecta sarcina ciprinolul? Dna. doctor mi-a spus ca ar fi riscul unor malformatii osoase, mentionez ca stiu sigur ca data conceptiei a fost 19 august 2006, pe data de 9 septembrie am facut un test de sarcina care a iesit negativ, iar de pe 15 pana pe 19 septembrie, din cauza unei otite, am luat ciprinol 500 mg (in total 4000 mg); pe 20 mi-am facut testul de sarcina care a iesit pozitiv, la ecografia cu sonda mi-au spus ca bebe are 4 saptamani si 3 zile si 10 mm, va rog mult sa-mi spuneti care sunt riscurile si daca stiti ceva de cazurile asemanatoare. Va multumesc mult!

Raspuns:




 

Ciprinol-ul este un agent antimicrobian (antibiotic) a carei substanta activa este Ciprofloxacina. Ciprofloxacina nu trebuie prescrisa la copii, adolescenti, femei gravide sau femei care alapteaza, deoarece nu exista experienta asupra sigurantei produsului la acest grup de pacienti si deoarece pe baza studiilor pe animale, este posibil ca medicamentul sa produca alterarea cartilajului articular la un organism imatur.

Studiile pe animale nu au evidentiat aparitia efectelor teratogene (malformatii). Avand in vedere ca faptul e deja consumat (ati luat acest medicament nestiind ca sunteti insarcinata) se impune o monitorizare foarte riguroasa a sarcinii, cu efectuarea de ecografii repetate,  pentru a putea decela timpuriu orice posibil efect negativ ce poate aparea; de asemenea in cazul dumneavoastra este important sa efectuati testele screening prenatal: triplu-test al serului matern, care determina cantitatea unor hormoni (alfa–fetoproteina, gonadotropina corionica umana si estriol) din sangele matern; acest test se efectueaza in saptamanile 18-22 de sarcina.

Daca rezultatele acestui test sunt modificate, se vor indica in continuare investigatii (triplul-test are doar valoare orientativa) care sa infirme sau sa confirme prezenta unor afectari fetale: ecografia morfofetala, amnioscopie etc.

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre