Chlamydia, un pericol pentru sarcina ta

/ / Modificat: 2011-10-10
Chlamydia, un pericol pentru sarcina ta





 

Chlamydia este o boala cu transmitere sexuala (BTS) cauzata de o bacterie numita Chlamydia trachomatis, care poate dauna organelor reproducatoare ale unei femei.

 




Desi simptomele acestei afectiuni sunt de obicei absente sau foarte greu sesizabile, complicatiile care pot provoca probleme ireversibile, inclusiv infertilitate, pot aparea chiar fara ca femeia sa-si dea seama ca ceva nu este in ordine.

Chlamydia se poate transmite prin contact vaginal, anal sau oral. De asemenea, o gravida care sufera de aceasta afectiune o poate transmite fatului.

Orice persoana activa sexual poate fi infectata, riscul crescand odata cu numarul partenerilor de sex neprotejat.

Simptomele care te pot ajuta sa depistezi infectia

Este una dintre afectiunile greu de depistat din cauza lipsei simptomelor. Acestea apar destul de rar si abia dupa o saptamana sau chiar trei saptamani de la infectare.

In cazul femeilor, bacteria infecteaza initial cervixul si uretra, ceea ce poate duce la o secretie mai abundenta si la senzatia de arsura la urinare. Chiar in momentul in care sunt infectate si trompele uterine, exista femei care nu resimt nici un simptom. Altele, in schimb, resimt dureri in partea de jos a abdomenului, a spatelui, senzatia de voma, febra, durere in timpul actului sexual sau sangerari in afara perioadei de menstruatie.

Se poate si mai rau?

Netratata, Chlamydia poate duce la probleme serioase ale sistemului reproducator pe termen scurt sau lung. Inflamarea uterului si a trompelor uterine este una dintre urmarile acestei boli. La randul ei, aceasta poate provoca infertilitate sau dezvoltarea de sarcini extraterine.

Mai mult decat atat, femeile infectate cu Chlamydia au un risc de 5 ori crescut de infestare cu HIV.

Cea mai buna metoda de a preveni consecintele grave ale bolii este aceea de a face anual analizele prin care aceasta poate fi depistata, in special pana la varsta de 25 de ani.

Acelasi tip de analize trebuie urmat si de femeile mai in varsta, dar care nu au un partener stabil. Pentru femeile insarcinate, aceste analize sunt obligatorii pentru a evita o sarcina problematica.

Cum afecteaza Chlamydia o femeie insarcinata si fatul?

Exista dovezi care arata ca femeile insarcinate care sufera de aceasta infectie au sanse mai mari sa nasca prematur. Se considera ca nasterea inainte de vreme este cauzata de faptul ca infectia stimuleaza ruptura membranelor uterine.

Copiii care se nasc din mame bolnave pot mosteni infectia, existant si riscul sa se nasca cu o greutate sub medie. In momentul nasterii, copilul intra in contact cu lichidul vaginal si cu sangele mamei. De aici, el poate dezvolta infectii genitale, pulmonare, infectii ale urechilor sau ochilor.

Simptomele infectiei cu Chlamydia in ochii bebelusului apar de obicei in circa 10 zile dupa nastere si se manifesta prin iritarea si inrosirea ochilor. De asemenea, acestea pot fi insotite de lacrimarea ochilor, de aceea este bine sa tratezi ochii bebelusului cat mai devreme. Urmarile acestei afectiuni pot merge de la cicatrici pana la orbire.

Chlamydia este o cauza latenta a pneumoniei la bebelusi si a conjunctivitei la nou-nascuti. Simptomele pneumoniei se dezvolta intre 3 si 6 saptamani si se manifesta printr-o tuse uscata, iritativa care, netratata, se inrautateste. In timp simptomele se agraveaza si ajung sa ingreuneze si respiratia micutului.

Este bine ca inainte de a concepe un copil sau imediat ce ai ramas insarcinata, sa iti faci analizele de depistare a Chlamydiei. Astfel, nu-ti vei mai expune bebelusul pericolului de infectare cu acest virus.

Femeile insarcinate care au virusul Chlamydia in corp sunt in general tratate cu eritromicina sau amoxicilina. Antibioticele sunt luate o data pe zi, timp de 7 zile, iar 90% dintre mame raspund la tratament.

La 3 saptamani dupa terminarea tratamentului este bine sa repeti analizele de depistare a infectiei, pentru a fi sigura ca ai scapat de ea, iar bebelusul tau nu va suferi.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre