Exercitiile de respiratie Lamaze

/ / Modificat: 2011-10-10
Exercitiile de respiratie Lamaze





 

Exercitiile Lamaze sunt probabil cele mai cunoscute exercitii de respiratie pentru femeile insarcinate. Ele au fost inventate de Dr. Fernand Lamaze, un obstetrician de origine franceza, in 1951. Metoda lui de a preda aceste exercitii viitoarei mame prin cursuri educative includea si participarea sotului sau a unei asistente care sa o ajute pe mama in momentul nasterii.

Lamaze nu este numai o tehnica de respiratie ci si o metoda de gandire. Gandirea Lamaze subliniaza faptul ca nasterea este un proces natural, normal, sanatos si ca femeile au incredere in acest proces natural prin educatie si sprijin.

Tehnica Lamaze este predata in cadrul unor cursuri specializate. Cursurile tin cam sase saptamani si trec prin subiecte ca pozitia in timpul travaliului, tehnici de masaj, tehnici de respiratie si metode de relaxare care pot fi folosite in timpul nasterii si travaliului.

Daca vrei sa aplici metoda Lamaze in timpul travaliului si nasterii, vei vrea sa inveti tehnicile cat mai curand posibil si sa le practici in fiecare zi. Este recomandabil ca si partenerul tau sa le invete pentru a putea sa te ajute pe tot parcursul nasterii.

Instructorii Lamaze le invata pe viitoarele mame sa faca o respiratie adanca la inceputul si la sfarsitul fiecarei contractii: inspira pe nas si imagineaza-ti un aer pur, racoros. Expira lent pe gura si imagineaza-ti ca incordarea se risipeste.

 Niveluri de respiratie

In timpul travaliului se folosesc diferite niveluri de respiratii Lamaze. Cand folosesti metoda Lamaze, incepe cu prima tehnica de respiratie si execut-o atat timp cat functioneaza pentru tine, apoi treci la nivelul urmator. Preferintele tale personale si necesitatile din acel moment te vor ghida cand trebuie sa folosesti tehnicile de respiratie in timpul travaliului.

Lamaze nivelul 1: Respiratia lenta

Ideea este sa inspiri adanc si rar pe nas si sa expiri cu gura deschisa. Gandeste-te la un cuvant simplu, din doua silabe. De exemplu "pace". Este format din doua silabe "pa" si "ce". Apoi incearca urmatorul exercitiu. Atunci cand inspiri, gadeste-te la "pa". Nu-ti lasa mintea sa rataceasca de la repetarea cuvantului "pace" odata cu respiratia. Atunci cand expiri incearca sa elimini toata tensiunea din corp, gandindu-te la silaba "ceeeee". Incearca acceasi metoda inumarand. Atunci cand inspiri, inumara incet pana la trei sau patru si cand expiri, inumara tot pana la trei sau patru. S-ar putea sa descoperi ca este mai comfortabil sa sa inspiri numarand pana la trei si sa expiri numarand pana la patru.

Lamaze nivelul 2: Respiratia cu frecventa modificata

Ideea de baza la aceasta tehnica este sa respiri mai rapid decat frecventa ta normala, dar si superficial pentru a impiedica aparitia hiperventilatiei: „Inauntru 1-2 (inspira), in afara 1-2 (expira), inauntru 1-2 (inspira), in afara 1-2 (expira)”. Mentine corpul, in special maxilarele, relaxate. Fii foarte atenta la ritm, care poate fi mai rapid sau mai lent, in functie de momentul contractiei.

Lamaze nivelul 3: Respiratia cu frecventa preformata

Acest tip de respiratie se foloseste spre sfarsitul travaliului sau cand contractiile puternice ating punctul cel mai dureros. Frecventa este putin mai mare decat la respiratia cu frecventa modificata, dar respiratia devine si mai superficiala si ritmul seamana cu o gafaiala de tipul "ha-ha-ha-huu". Ea te va forta sa nu te concentrezi asupra durerii ci asupra respiratiei. Redu viteza odata cu calmarea durerii. Daca simti furnicaturi la maini sau la picioare inseamna ca trebuie sa scazi ritmul respiratiei pentru ca poate aparea hiperventilatia.

Respiratia pentru a preveni expulzia

Daca medicul iti spune ca nu ai voie sa impingi inca, pentru ca cervixul nu este inca complet dilatat, dar tu simti nevoia sa impingi, incearca sa sufli in respiratii scurte si sacadate umfland obrajii pana cand dispare impulsul de a impinge.

Respiratia pentru a favoriza expulzia

Daca colul este complet dilatat si medicul iti spune sa impingi, respira adanc de cateva ori si tipa atunci cand simti nevoia. Impinge continuu timp de cam 10 secunte si apoi expira. Trage aer in piept si impinge din nou. Contractiile dureaza acum cam un minut si de aceea este foarte important sa inspiri la intervale regulate si sa nu iti tii respiratia.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre