Consumul de alcool in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Consumul de alcool in sarcina





 

Consumul de alcool in sarcina este un subiect foarte controversat. Nu se stie exact care este cantitatea de alcool pe care poti sa o bei fara va acest lucru sa aiba repercusiuni asupra fatului, asa ca multi experti recomanda evitarea consumului de alcool pe tot parcusul sarcinii sau cel putin in primele trei luni.

Daca te hotarasti sa consumi totusi alcool sau iti este pur si simplu pofta in timpul sarcinii, exista o limita de una, doua unitati, nu mai mult de o data sau de doua ori pe saptamana, care este considerata sigura pentru fat.Daca vei consuma intr-o singura seara mai mult de cinci unitati de alcool, acest lucru ar putea dauna grav copilului tau.

 De ce este periculos alcoolul?

Alcoolul este o toxina. Atunci cand il consumi, el ajunge la fat rapid prin sange si placenta. O cantitate prea mare de alcool poate face daune permanente asupra celulelor fatului in dezvoltare. Poate crea probleme si in timpul sarcinii, crescand riscul de pierdere a sarcinii si nastere prematura.

Prea mult alcool consumat in sarcina poate schimba felul in care fata, organele si creierul unui bebelus se dezvolta. Poate afecta si sistemul nervos rezultand, pe termen lung, in dificultati ale copilului de a studia sau de a-si coordona miscarile.

Problemele rezultate din consumul excesiv de alcool au grade diferite de gravitate, de la dificultate usora in a invata pana la defecte de nastere.

Cea mai grava problema este sindromul alcoolismului fetal. Bebelusii afectati de sindromul alcoolilsmului fetal pot avea defecte la nivel facial, se pot naste prea mici pentru a putea supravietui sau pot ramane mici pe masura ce inainteaza in varsta.

 Care sunt riscurile cunoscute?

La momentul actual se stie ca factorii care prezinta risc sunt: cantitatea de alcool consumata, stadiul in care se afla sarcina si frecventa consumului de alcool. Riscul ca alcoolul sa dauneze fatului se mentine pe tot parcursul sarcinii, nu numai in primul trimestru.

Oamenii de stiinta stiu ca un consum frecvent de cantitati mari de alcool poate rezulta in sindromul alcoolismului fetal. Femeile care beau in mod frecvent cantitati mari de alcool (mai mult de 6 unitati pe zi) sunt mai expuse riscului decat cele care beau doar ocazional cantitati mari de alcool.

Opiniile asupra cantitatilor mici de alcool si efectul lor asupra sarcinii sunt divergente. Se pare ca majoritatea expertilor sunt de acord ca una, doua unitati, nu mai mult de o data sau de doua ori pe saptamana nu prezinta riscuri pentru fat.

 Cat inseamna o unitate de alcool?

O unitate de alcool este echivalenta (aproximativ) cu:

• O jumatate de sticla de bere obisnuita

• Un sfert de sticla de bere strong

• Doua treimi de sticla de bauturi alcopop

• Un pahar mic de vin

• Un pahar foarte mic de bautura spirtoasa

• Un pahar mic de vin aromatizat

Tine minte ca majoritatea persoanelor care isi pun bautura acasa tind sa fie mai "generoase" cu masurile. Un pahar de vin acasa poate fi mai mare decat unul baut la restaurant.

Este bine sa renunti la alcool chiar inainte sa ramai insarcinata. Daca ai ramas insarcinata in urma unei seri in care ai baut alcool, sau ai baut alcool nestiind ca esti insarcinata, nu iti face prea multe griji. Exista o multime de femei in situatia ta care au dat nastere unor copii perfect sanatosi.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre