Toxoplasmoza: simptome, cauze si tratament

/ / Modificat: 2016-10-18
Toxoplasmoza: simptome, cauze si tratament

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit. Acest parazit este numit Toxoplasma gondii si poate fi gasit in fecalele de pisica si, in special in carnea de vanat, miel si porc, care nu este gatita foarte bine. De asemenea, parazitul poate fi transmis prin intermediul apei contaminate. Toxoplasmoza poate fi mortala sau poate provoca malformatii congenitale grave pentru fat daca mama este infectata.

„Cele mai multe persoane care au toxoplasmoza nu au niciun simptom. Oamenii care sunt cei mai expusi riscului de infectii grave sunt cei cu un sistem imunitar scazut si nou-nascutii ai caror mame au foat infectate in timpul sarcinii cu acest parazit”, explica domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Care sunt simptomele toxoplasmozei?

Cei mai multi oameni care au fost infectati cu parazitul care provoaca toxoplasmoza nu prezinta semne sau simptome.

Oameni care dezvolta simptome pot experimenta:

- febra;

- umflarea ganglionilor limfatici, in special la nivelul gatului;

- dureri de cap;

- dureri musculare;

- dureri de gat.

Aceste simptome pot dura o luna sau mai mult si, de obicei, se trateaza usor.

Toxoplasmoza este deosebit de grava pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit. Aceste persoane sunt expuse riscului de a dezvolta:

- inflamarea creierului, cauzand dureri de cap, convulsii, confuzie si coma.

- infectie pulmonara, provocand tuse, febra si dificultati de respiratie.

- infectie la ochi, cauzand vedere incetosata si dureri oculare.

"Atunci cand un fat este infectat, simptomele pot fi usoare sau destul de grave. Toxoplasmoza in cazul unui copil nenascut poate pune in pericol viata acestuia la scurt timp dupa nastere. Cei mai multi nou-nascuti cu toxoplasmoza congenitala pot parea normali la nastere, dar pot dezvolta semne si simptome pe masura ce cresc. Este deosebit de important sa se verifice sanatatea generala a copilului imediat dupa nastere", afirma dr. Silviu Istoc.

Care sunt cauzele toxoplasmozei?

Toxoplasma gondii este un parazit care provoaca toxoplasmoza. Puteti sa-l luati din carne contaminata cruda sau nu foarte bine gatita. Puteti obtine, de asemenea, toxoplasmoza din apa potabila contaminata. In cazuri rare, toxoplasmoza poate fi transmisa printr-o transfuzie de sange sau prin transplantul de organe.

Parazitul se gaseste si in fecalele de pisica. Cu toate ca T. gondii se gaseste la aproape toate animalele cu sange cald, pisicile sunt singurele cunoscute drept posibile gazde. Pisicile nu prezinta simptome, de obicei, de toxoplasmoza, chiar daca ele sunt gazde.

Oamenii devin infectati cu toxoplasmoza numai in cazul in care ingera parazitul. Acest lucru se poate intampla atunci cand este expus la fecalele pisicii contaminate, atunci cand efectueaza curatarea cutiei de pisicii, fara a se spala pe maini dupa aceea.

Femeile gravide au un risc crescut de a transmite toxoplasmoza la copilul nenascut, in acest mod. De aceea este bine sa stati departe de pisici in timpul sarcinii. Insa, cel mai frecvent mod de infectare cu parazitul toxoplasmoza este prin consumul de carne cruda sau fructe si legume nespalate.

Ce complicatii sunt asociate cu toxoplasmoza?

Motivul pentru care femeia gravida ar trebui sa ia masuri speciale de precautie pentru a evita toxoplasmoza este ca aceasta poate fi foarte grava, chiar fatala, pentru un copil infectat in uter. Pentru cei care supravietuiesc, toxoplasmoza poate avea consecinte de lunga durata asupra organelor precum:

- creier;

- ochi;

- inima;

- plamani.

Copiii pot avea, de asemenea, intarzieri de dezvoltare mentala si fizica si convulsii recurente.

In general, copiii care sunt infectati precoce in timpul sarcinii sufera de probleme mai severe decat cele care sunt infectati mai tarziu, in timpul sarcinii. Copiii nascuti cu toxoplasmoza pot avea un risc mai mare de afectiuni ale auzului si de pierderi de vedere.

Tratamentul in timpul sarcinii

Tratament va depinde de faptul daca copilul nenascut este infectat si de severitatea infectiei. Medicul va va spune care este cea mai buna varianta de tratament pentru a scapa de aceasta problema fara a afecta pruncul. Cel mai probabil, va fi prescris un antibiotic in functie de cat de avansata este sarcina, pentru a reduce riscul de transmitere la fat. Un antibiotic este recomandat in general, in primul si al doilea trimestru de sarcina timpurie.

Cum se previne toxoplasmoza?

Puteti preveni toxoplasmoza prin:

- Spalarea tuturor produselor inainte de a le manca;

- Gatirea carnii foarte bine;

- Spalarea ustensilelor care sunt folosite pentru a manipula carnea cruda;

- Spalarea mainilor dupa curatarea fecalelor de pisica.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Toxoplasmoza sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre