Sarcina si hepatita B

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si hepatita B
Intrebare:

- Am 28 ani. In urma cu aprox. 3 ani am fost diagnosticata cu o hepatita B. Hepatiata este activa, valoarea ADN - VHB = 50.000.000 copii/ml.sange; Ag Hbe - prezent. Toate celelate analize de biochimie, hematologie sunt in limite normale. In aceste conditii pot avea un copil si care sunt riscurile unei sarcini, pentru mine si viitorul copil. De 1 an si jumatate fac infectii urinare repetate, la care nu se descopera cauza. In cazul in care se ia in calcul si posibila cauza ginecalogica, ce analize ar trebui sa fac? In urma cu o saptamana am facut un PAPS la care mi-au iesit Cocobacili - prezenti. Nu stiu exact ce inseamna asta.

Raspuns:


Din pacate, probabilitatea transmiterii perinatale a virusului hepatitic B, se coreleaza cu prezenta AgHBe: 90% dintre mamele AgHBe-pozitive si doar 10-15% dintre cele cu anticorpi anti-HBe detectati, transmit infectia HBV la copilul lor.

Ceea ce va recomand eu este sa asteptati o perioada inainte de a ramane insarcinata. Chiar daca teoretic puteti ramane insarcinata, datorita riscului la care supuneti viitorul bebelus consider ca este bine sa asteptati o perioada macar pana se stinge acest episod acut. O decizie in privinta oportunitatii prezentei unei sarcini la momentul actual ii revine medicului obstetrician care, coroborand rezultatele consultului de la cabinetul de boli infectioase cu datele pe care le detine asupra starii dumneavoastra; este in masura sa stabileasca o conduita viitoare optima recomandandu-va momentul oportun pentru a ramane insarcinata.



Infectiile virale se pot transmite la fat in timpul sarcinii chiar daca infectia nu va fi activa pe parcursul acesteia (insa procentul de transmitere este scazut), calea prin care se realizeaza aceasta transmitere nefiind cunoscuta. O infectie activa in primul trimestru de sarcina poate determina malformatii fetale (nu este cazul deci sa incercati sa ramaneti insarcinata acum). 

De asemenea o infectie chiar si latenta cu HVB (hepatita virala B) poate provoca moartea faului in utero (situatie destul de rara) sau pot provoca nasterea prematura (inainte de termen). In majoritatea cazurilor, infectia acuta la nou-nascuti este asimpatomatica clinic, dar copilul va deveni foarte probabil purtator de AgHBs. 

Indiferent de modalitatea de nastere (pe cale vaginala sau prin operatie cezariana) nou-nascutului i se vor administra imediat dupa nestere, imunoglobuline specifice, pe langa vaccinarea pe care o fac toti nou-nascutii. 

Pentru ca nu se stie exact calea de transmitere a infectiei la nou-nascut (transplacentar, in timpul traversarii canalului genital la nastere sau postnatal) si pentru ca au fost descrise cazuri de infectie virala la copii nascuti prin operatie cezariana, chiar fara ca membranele sa fie rupte, valoarea profilactica a cezarienei nu este cunoscuta si, din aceasta cauza, aceasta nu trebuie indicata doar pentru a preveni transmiterea virusului la nou-nascut.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Hepatita b

Articole recomandate

Citeste si despre