Sarcina cu candida albicans

/ / Modificat: 2017-09-29
Sarcina cu candida albicans
Intrebare:

- Considerati ca este necesara nasterea prin cezariana in cazul in care in saptamana 40 de sarcina a recidivat candida? Nasterea pe cale naturala afecteaza in vreun fel fatul? Va multumesc din suflet!

Raspuns:

Candida albicans este o ciuperca prezenta pe tegumentele si mucoasele organismului in mod obisnuit. In momentul unui dezechilibru dat de o scadere a imunitatii organismului, sau de modificarea bioclimatului local aceasta poate determina infectii. Infectiile genitale candidozice apar frecvent la gravide, tocmai datorita reducerii imunitatii organismului determinata de sarcina.

Aceasta infectie nu constituie o indicatie absolutã de cezariana. Nasterea prin cezariana este in mod normal indicata in cazul prezentei unor afectiuni materne locale sau generale care pot impiedica nasterea pe cale naturala sau care pot pune in pericol viata si sanatatea mamei sau fatului, precum si in cazul in care sunt prezente afectari fetale care, se pot agrava sau pot pune in pericol siguranta acestuia in timpul travaliului.

Nasterea pe cale vaginala este un proces natural, firesc, care in conditiile unei gravide sanatoase, cu un fat la termen si normal dezvoltat si travaliu asistat de un medic ginecolog competent, n-ar trebui sa constituie nici un risc pentru fat sau mama.

Candidoza vaginala singura nu impune o nastere prin operatie cezarianã, însã, asociatã altor afecþiuni sau modificari ale structurilor implicate în actul naºterii pot constitui o indicaþie de cezarianã. De aceea, medicul obstetrician care monitorizeazã buna dezvoltare a sarcinii este cel mai în mãsurã sã ia aceastã decizie.


dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Candida albicans Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre