Rubeola in sarcina

/ / Modificat: 2017-10-01
Rubeola in sarcina

Rubeola este o boala infecto-contagioasa relativ banala in majoritatea cazurilor, mai ales daca apare in copilarie, insa poate fi extrem de grava daca apare la femeia gravida. Virusul rubeolei traverseaza placenta si poate determina malformatii grave ale embrionului.

Cele mai multe gravide infectate cu rubeola in primul trimestru de sarcina au un risc major de avort spontan, restul nascand copii cu malformatii congenitale grave, uneori incompatibile cu viata. Este recomandat ca inainte de sarcina sa se efectueze testele serologice specifice care pot evidentia anticorpii (imunoglobulinele ) impotriva virusului rubeolic.

Un titru corespunzator de anticorpi protectori, dovedesc faptul ca femeia a facut boala in copilarie sau a fost vaccinata in adolescenta si astfel riscul de a contacta si transmite virusul embrionului in timpul sarcinii este aproape nul.

Determinarea titrului imunoglobulinelor specifice rubeolice este obligatorie inaintea fiecarei sarcini!

Din fericire, in tara noastra, majoritatea persoanelor sunt imunizate impotriva rubeolei, fie pentru ca au facut boala sau au fost vaccinate in adolescenta (se recomanda vaccinarea tuturor fetelor de peste 14 ani).

Epidemiile de rubeola din trecut (anii 1960-1970), lipsa vaccinului si necunoasterea implicatiilor bolii la fat, au facut ca in tara noastra sa se nasca sute de copii cu malformatii grave.

Dupa introducerea vaccinului, numarul cazurilor de rubeola congenitala a scazut considerabil, azi fiind din ce in ce mai rar intalnita (predomina insa in mediul rural, unde nivelul educational si profilaxia (prevenirea) sunt deficitare).

Femeile care nu au facut boala si nu au fost vaccinate, trebuie sa faca testele serologice specifice si sa se vaccineze inainte de a ramane insarcinate (cu 2-3 luni inainte si nu mai putin de o luna). Anticorpii protectori sintetizati de sistemul imun al femei, o vor proteja pe aceasta pe tot parcursul sarcinii.

Prevenirea rubeolei in sarcina

Vaccinarea impotriva rubeolei, determina formarea de anticorpi specifici impotriva virusului care declanseaza boala si numai pentru aceasta. Pentru prevenirea celorlalte boli infecto-contagioase (pojar, varicela, oreion), exista alte vaccinuri.

Din acest motiv este importanta efectuarea unui screening prenatal corespunzator care sa includa toate virusurile potential periculoase la gravida (virusul varicelo-zosterian, rubeolic, urlian, virusurile hepatitice B si C, HIV, virusul herpes simplex II, etc).

Exista si alti agenti patogeni care pot avea un impact negativ asupra sarcinii (spirochetele sifilisului, chlamidya, parazitul toxoplasmozei, etc) si toti trebuie inclusi in screeningul prenatal al oricarei viitoare mamici.

Simptomele rubeolei in sarcina

Simptomele rubeolei in sarcina nu difera prea mult de cele aparute la alte femei sau adulti care au contactat boala. Dupa o perioada de incubatie de 14-21 de zile, apare febra, fatigabilitatea (astenia marcata), rinoreea (secretie nazala mucoasa), cefaleea, etc.

Toate aceste semne sunt nespecifice si de cele mai multe ori femeia nu stie ca are boala. Nu trebuie sa uitam ca boala este contagioasa chiar si cu 2-3 zile inainte de debutul specific, caracteristic al acesteia!

Dupa 2-3 zile, apar adenopatiile (inflamatia ganglionilor limfatici) generalizate. Primele adenopatii identificabile sunt cele occipitale (ceafa), laterocervicale (partile laterale a gatului), submaxilare, axilare si apoi inghinale.

Acestea sunt descrise ca mici umflaturi localizate sub piele, deseori sensibile la palpare si care dispar progresiv dupa 5-7-10 zile de la debutul afectiunii (uneori pot persista pana la o luna).

Unele simptome ale rubeolei in sarcina sunt mai des intalite la femei decat la copii si barbati, artritele si artralgiile (articulatii umflae si dureroase) facand parte din aceasta categorie. Eruptia cutanata maculo-papuloasa, dureaza doar cateva zile si apare pe fata, urmand sa se generalizeze la nivelul intregului tegument.

Boala este contagioasa chiar si cu o saptamana inainte de aparitia eruptiei cutanate si inca cel putin o saptamana dupa instalarea acesteia. Cea mai contagioasa perioada ramane insa intervalul de 24-48 de ore de la debutul eruptiei cutanate.

Teste pentru rubeola in sarcina

Chiar si femeile care au facut rubeola sau care au fost vaccinate impotriva afectiunii, trebuie sa stie ca exista un risc (minim) de reinfectie in cazul contactarii virusului. Din acest motiv este necesara determinarea titrului anticorpilor protectori inainte ca acestea sa ramana insarcinate. Un titru suficient de mare, garanteaza o imunitate corespunzatoare impotriva rubeolei astfel ca risul aparitiei rubeolei congenitale la nou-nascut este nul.

Femeile care nu au un titru corespunzator de anticorpi protectori sau care nu au facut boala trebuie sa se vaccineze cu cel putin o luna inaintea conceptiei.

Orice suspiciune sau simptom al rubelolei aparute in sarcina, necesita un consult medical de specialitate, cat mai curand posibil. Este bine ca viitoarea mama sa anunte medicul inainte de a merge la cabinetul acestuia, pentru a evita raspandirea virusului la copiii sau gravidele de la clinica acestuia.

Medicul specialist infectionist poate efectua o serie de teste serologice care pot confirma diagnosticul de rubeola. Prezenta imunoglobulinelor de tip M (Ig M), evidentiaza o infectie recenta (Ig M, apar dupa cateva zile de la contactarea virusului si ofera protectie de scurta durata).

Din contra, evidentierea unui titru mare de imunoglobuline de tip G (Ig G) care apar la 14-21 de zile de la debutul afectiunii, asigura o protectie indelungata (de obicei pe durata intregii vieti) impotriva rubeolei.

Din pacate, vaccinarea femeilor pe perioada de sarcina este contraindicata (deoarece contine un virus viu, atenuat, care poate fi transmis prin placenta, embrionului), singura metoda profilactica eficienta in acest caz fiind evitarea pe cat posibil a contactului cu persoanele suspecte sau bolnave de rubeola.

'Carantina' mamei dureaza pana la 21 de zile, doar dupa acest interval putand sa intre in contact cu o persoana expusa.

Mama trebuie sa evite locurile aglomerate (magazine, cinematografe, mall-uri, mijloace de transport in comun), deoarece acestea sunt considerate adevarate focare de infectie in special in contextul unor epidemii.

O mama care doreste sa faca un copil la cateva luni dupa ce a nascut, trebuie sa se vaccineze in cazul in care nu are un titru corespunzator de anticorpi protectori specifici. Aceasta poate sa se vaccineze chiar daca alapteaza, insa trebuie sa foloseasca o metoda contraceptiva pentru inca cel putin o luna de la administrarea vaccinului.

Rubeola congenitala

Rubeola congenitala este o afectiune extrem de grava si care apare ca si o consecinta a transmiterii virusului rubeolic prin placenta in timpul sarcinii. Riscul aparitiei rubeolei congenitale este cu atat mai mare cu cat virusul traverseaza placenta in primul trimestru de sarcina, cand are loc embriogeneza si organogeneza (dezvoltarea tesuturilor si organelor viitorului fat).

Virusul rubeolic poate deregla acest proces complex, dand nastere unor malformatii mai mult sau mai putin grave.

Contactarea virusului in prima luna de sarcina este foarte grava deoarece are o rata de transmitere la embrion de peste 90% si are ca si consecinta aparitia rubeolei congenitale.

Dintre simptomele rubeolei congenitale, amintim:

- surditate;
- tulburari de vedere (glaucom congenital, orbire);
- defecte de cord congenitale (de cele mai multe ori grave si care necesita tratament chirurgical corector la nastere);
- retard mental;
- deficite staturo-ponderale (copii mici, slabi).

Riscul aparitiei rubeolei congenitale scade odata cu avansarea evolutiei sarcinii. Riscul scade la 25% in a doua luna de sarcina si la 5% dupa a treia luna de sarcina, urmand ca dupa aceasta perioada riscul instalarii rubeolei congenitale sa fie foarte mic (1%).

Cu cat varsta gestationala este mai mare, cu atat manifestarile si simptomele rubeolei congenitale sunt mai usoare. Nu trebuie sa uitam ca nu exista nici un tratament pentru rubeola congenitala, singura optiune terapeutica ramane astfel avortul!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rubeola sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre