Repausul la pat in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2011-10-24
Repausul la pat in timpul sarcinii

Perioada sarcinii este, pentru fiecare femeie, o ipostaza delicata a vietii care poate aduce cu sine o multitudine de transformari pozitive si negative deopotriva. Repausul la pat este recomandat de catre specialist in urma depistarii unor probleme medicale deosebite si devine necesar pentru prevenirea eventualelor probleme grave la care este predispusa graviduta.

Odihna permanenta este prescrisa unei femei insarcinate atunci cand medicul constata ca are o sarcina cu risc si exista o serie de complicatii cu potential accentuat de a compromite sanatatea bebelusului si a viitoarei mamici.

Rapausul la pat creste anxietatea gravidei, care se vede nevoita sa imbratiseze un stil de viata nou si monoton, renuntand la activitatile curente din viata sa.

Motivele recomandarii repausului la pat

O buna evolutie a sarcinii are nevoie de o cantitate generoasa de fier in organismul femeii, astfel incat graviduta sa aiba energie si vigoare, iar bebelusul sa se poata dezvolta in mod optim. Foarte multe femei prezinta o deficienta acuta de fier atunci cand raman insarcinate, avand toate sansele de a suferi de o anemie periculoasa pe parcursul graviditatii.

Carentele in acid folic sunt si ele nocive pentru sarcina, determinand deficienta calitatii si cantitatii hemoglobinei din trupul mamei.

Simptomele anemiei in cazul gravidelor sunt usor de recunoscut si includ oboseala cronica si dificultati ale respiratiei, ameteli si senzatia de raceala la nivelul mainilor si picioarelor. O parte din femeile diagnosticate cu anemie pe parcursul sarcinii au avut nevoie chiar de transfuzii de sange dupa hemoragiile intense din timpul nasterii.


Foto: medical-guides.com

Tipuri de repaus la pat

Medicul iti va oferi o gama extinsa de instructiuni, astfel ca tu nu trebuie decat sa le analizezi cu atentie. Iti va comunica exact perioada din zi pe care trebuie sa o petreci intinsa in pat, cat ai voie sa stai in picioare si care sunt activitatile pe care nu ai voie sa le executi sub nicio forma.

Repausul la pat partial iti permite sa muncesti cateva ore pe zi, daca medicul ginecolog crede ca acest lucru nu iti pune in pericol sanatatea. Pot fi implicate si restrictii privind activitatea sexuala, ridicatul greutatilor sau efectuarea de exercitii fizice.

Repausul la pat cu interdictia de a parasi domiciliul nu-ti mai permite sa mergi la serviciu sau la supermarket, insa poti face lucrurile pe care ti le doresti in interiorul locuintei. Restrictiile cu privire la efort si alte suprasolicitari fiziologice se impun si in acest caz.

Repausul la pat total nu iti mai permite sa parasesti asternuturile, ba chiar poate sa insemne spitalizare si monitorizare medicala permanenta. Aici intervin si instructiuni privind dieta, alimentatia si hidratarea.

Sfaturi utile pentru repausul la pat

Pentru a face fata cu bine provocarii rapausului la pat, cateva sfaturi utile iti pot usura misiunea dificila de a-ti transforma in mod radical stilul de viata.

  • tine-ti lucrurile esentiale la indemana: pregateste-ti temeinic teritoriul de odihna si plaseaza in apropiere un mini-frigider cu gustari sanatoase si o sticla mare de apa; ai grija sa ai langa tine telefonul mobil pentru a solicita ajutor atunci cand ai nevoie;
  • mentine-te ocupata cat timp te odihnesti: chiar si intinsa in pat poti desfasura o serie de activitati folositoare: impletitul, dezvoltarea unui blog, studierea unei limbi straine sau recuperarea lecturilor de care nu ai mai avut timp din adolescenta sunt doar cateva optiuni; in plus, internetul este cel mai eficient canal de comunicare, informare si socializare de care poti profita din plin;
  • continua sa te ocupi de sarcini usoare in casa: cu toate ca esti nevoita sa-ti petreci o buna parte din timp intinsa, poti sa te ocupi de sarcini casnice usoare precum impaturitul rufelor sau ordonarea obiectelor din dulapuri. Foloseste acest prilej pentru a te bucura de clipele petrecute in familie.


Repausul la pat nu este nici pe departe calvarul pe care ti-l imaginezi, ba chiar poate reprezenta pauza de care aveai nevoie dupa ani intregi de munca contracronometru. Iar cum odihna ta prelungita este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine si bebelusul tau, vei realiza pe parcurs ca timpul zboara mai repede decat crezi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre