De ce isi doneaza gravidele placenta la nastere? ”Este considerata o comoara”

/ / Modificat: 2024-03-26
De ce isi doneaza gravidele placenta la nastere? ”Este considerata o comoara”

 

Placenta, un organ considerat util doar in timpul sarcinii, a devenit tot mai interesanta pentru cercetatorii din intreaga lume, datorita beneficiilor sale.

In SUA, proaspetele mamici sunt incurajate sa doneze acest organ in scopuri medicale, in timp ce in alte tari beneficiile sale pot fi conservate pentru utilizare la nevoie.

In SUA, in ultimul an, mamele sunt incurajate sa doneze placenta dupa nasterea prin cezariana, pentru a fi folosita pentru regenerare. Din fiecare placenta pot fi obtinute zeci de unitati, utile in proceduri chirurgicale oculare, orale sau la nivelul coloanei vertebrale, precum si in tratarea arsurilor si ranilor greu de vindecat.

Celulele specializate din placenta stimuleaza regenerarea tisulara si fac aceste grefe net superioare pansamentelor clasice.

„Placenta contine factori de crestere esentiali care grabesc vindecarea ranilor. Cand este aplicat pe plagi deschise, tesutul placentar stimuleaza regenerarea celulara, reduce inflamatia, inhiba infectia microbiana si faciliteaza inchiderea ranilor. Practic, procesul de vindecare este accelerat, iar timpul de recuperare, redus”, explica dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center, prima si cea mai mare banca de celule stem din Romania.

”Placenta are cu adevarat foarte multe beneficii, este considerata o comoara din punct de vedere celular. Nasterea este momentul unic in care viitorii parinti pot pastra aceasta resursa de sanatate pentru viitor”, explica medicul.

De altfel, Romania este una dintre putinele tari din Europa in care viitorii parinti au optiunea de a recolta, la nastere, cea mai mare cantitate de celule stem disponibila, prin prelevarea intregului tesut placentar, impreuna cu sangele si tesutul ombilical.

Aceste probe biologice sunt apoi procesate si stocate in conditii de criogenie. La indicatia medicului, ele sunt eliberate si utilizate pentru a trata zeci de afectiuni.

In Romania, toata placenta poate fi pastrata pentru copil si familie

Potentialul terapeutic al placentei este urias: peste 85 de afectiuni pot fi tratate in prezent cu celule stem recoltate la nastere, iar cercetatorii estimeaza ca intre 30 si 50 de noi terapii celulare vor fi aprobate pana in 2030.

Studii clinice aflate in derulare arata rezultate promitatoare in tratarea cu celule prelevate din placenta a diabetului, bolii Parkinson, sclerozei multiple sau fibrozei pulmonare.

Recoltarea si stocarea placentei la nastere devine o plasa de siguranta tot mai importanta.  Iar pretiosul materialul biologic poate fi utilizat nu numai pentru copilul la nasterea caruia a fost recoltat, ci si pentru fratii sai, pentru parinti sau chiar bunici.

„Placenta contine cea mai mare cantitate si varietate de celule, un factor esential in administrarea terapeutica. De asemenea, in placenta se gasesc si celule stem imuno-evazive. Acestea exprima niveluri scazute - sau deloc - ale markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce inseamna ca ar putea fi folosite in scopuri terapeutice pentru orice membru al familiei, nu doar bebelusul pentru care au fost recoltate”, explica dr. Bogdan Coltor.

sursa foto: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Placenta

Articole recomandate

Citeste si despre