Durerea apendiculara in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Durerea apendiculara in sarcina
Intrebare:

- Am 31 de ani si sunt insarcinata in luna a 5-a. De o saptamana in zona canalului inghinal s-a instalat o durere, mai precis o jena care nu-mi mai permite sa fac anumite miscari, de pilda sa ridic genunchiul dtrept cand vreau sa ma imbrac, sa ma aplec, sa stau prea mult jos sau in picioare. Cand ma intind, durerea dispare. Poate fi de la apendice? Obstreticianul meu m-a consultat si zice ca totul este OK, sa iau NOSPA si o sa-mi treaca si sa ma odihnesc. Trebuie sa consult si un alt specialist, sau sunt simptome specifice sarcinii care imita durerea de apendicita?

Raspuns:


 Poate fi vorba intr-adevar de simptome care sa imite durerea apendiculara fie ca sunt date de compresiunea sarcinii asupra intestinului si mai ales asupra zonei cecale si respectiv apendiculare, insa poate fi vorba si de o usoara jena produsa de contractiile uterine, ceea ce ar justifica si conduita terapeutica stabilita de medicul obstetrician. Nu se poate spune ca este normal sa apara astfel de simptome, astfel o serie de investigatii si un consult de specialitate au menirea sa descopere cauza aparitiei lor, fiind in acest fel mai usoara eliminarea acestora. In timpul unei sarcini pot apare durerile despre care spuneati dar acestea trebuie combatute, pentru ca, indiferent de cauza lor, pot duce la aparitia contractiilor uterine (unele dureri reprezinta chiar expresia clinica a acestor contractii).


Totodata, chiar daca sarcina evoueaza normal, vor trebui luate masuri impotriva durerilor abdominale; o conduita terapeutica prompta si eficienta ar putea avea ca rezultat o sarcina fara probleme (de aceea conduita terapeutica in cazul dumneavoastra sugereaza, pe langa administrarea de tablete de No-spa – un antispastic cu actiune pe musculatura neteda in principal -deci si pe cea uternia-  foarte eficient in astfel de probleme; si o odihna mai eficienta). In alta ordine de idei, respectarea indicatiilor date de medicul obstetrician care monitorizeaza buna evolutie a sarcinii este foarte importanta in asigurarea unei bune dezvoltari a fatului. Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apendicita

Articole recomandate

Citeste si despre