Consecintele fumatului in timpul sarcinii. Imagini socante vazute la ecografie

/ / Modificat: 2021-06-08
Consecintele fumatului in timpul sarcinii. Imagini socante vazute la ecografie

Faptul ca fumatul este daunator este cunoscut de toata lumea. Fumatul este insa cu atat mai daunator in cazul unei sarcini, deoarece afecteaza dezvoltatea acesteia, dar si a fatului.

Este un fapt dovedit ca mamele fumatoare sunt mai predispuse sa dezvolte complicatii in timpul sarcinii, dar si probleme de sanatate. Se vorbeste de multi ani despre efectele pe care fumatul le are asupra dezvoltarii copiilor. Cu toate acestea abia acum, un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Durham, Anglia, au aratat care sunt efectele fumatului asupra dezvoltarii fatului printr-o serie de ecografii.

Ecografiile care arata efectele socante pe care le are fumatul asupra fatului

In cadrul studiului s-au efectuat ecografii cu ultrasunete 4D pentru a se putea observa miscarile fetilor. Au fost comparate ecografii ale mamelor fumatoare cu cele ale mamelor nefumatoare. S-a constatat ca bebelusii mamelor care erau fumatoare isi miscau gura mai mult si isi atingeau mai des fata cu mainile. In schimb bebelusii mamelor nefumatoare erau mai linistiti.

Medicii au efectuat aceste teste in speranta de a face viitoarele mame mai constiente asupra efectelor pe care le are fumatul asupra fatului. Toate mamele care au participat la studiu au dus sarcina la termen si au nascut copii sanatosi. Cu toate acestea riscul de a pierde copilul este mult mai mare in cazul mamelor fumatoare.

Consecintele fumatului asupra fatului si mamei

Fumul de tigare contine mii de substante chimice, inclusiv plumb si cianura. Insa, nicotina este cauza majoritatii problemelor de sanatate, deoarece in combinatie cu monoxidul de carbon determina o reducere a nivelului de oxigen care ajunge la copil. Mai mult, fumatul cauzeaza reducerea vaselor de sange, inclusiv cele ale cordonului ombilical.

Potrivit unui studiu efectuat recent in Finlanda, si publicat intr-o revista medicala de pediatrie, s-a demonstrat ca exista o asociere puternica intre expunerea prenatala la nicotina si diagnosticul tulburarii de deficit de atentie si hiperactivitate in cazul copiilor nascuti de mame fumatoare.

Studiul a fost efectuat pe copiii nascuti intre 1998 si 1999. Dintre toate nasterile, au fost diagnosticati cu ADHD 1.320 de copii. A fost studiat si comportamentul parintilor (daca acestia suferau de deficit de atentie, situatia lor economica, obiceiurile lor de viata atat in ​​ceea ce priveste dieta, cat si exercitiile fizice, etc.) si din rezultatele obtinute s-a ajuns la concluzia ca in cazul mamelor fumatoare riscul ca bebelusul sa dezvolte ADHD a fost cu 9% mai mare.

Acestea nu sunt insa singurele probleme care pot aparea in cazul in care mama fumeaza in timpul sarcinii. Acest obicei poate provoca:

  • nastere prematura;

  • moartea subita a bebelusului;

  • boli respiratorii, alergii si astm;

  • nasterea cu o malformatie, de exemplu, o malformatie a inimii;

  • sindrom de sevraj, cu hipertonie, colici la sugari si iritabilitate;

  • risc mai mare de obezitate in copilarie si la maturitate;

  • boli renale si hipertensiune arteriala, care vor aparea de-a lungul anilor.

Cand trebuie sa renunti la fumat daca vrei sa nasti un copil sanatos

In mod ideal, daca te gandesti serios la o viitoare sarcina este important sa incerci sa te lasi de fumat inainte de concepere. In acest fel depasesti perioada dificila care apare odata cu lasatul de fumat, organismul are timp sa se curete si sa elimine toxinele si te vei bucura in liniste de sarcina.

Potrivit expertilor, este indicat sa renunti la fumat cu cel putin trei luni inainte de sarcina. De asemenea, daca partenerul este fumator este indicat si ca acesta sa se lase de fumat, pentru protejarea formarii celulelor reproductive. Iar cand vorbim de fumat ne referim si la tigarile electronice, care sunt la fel de nocive ca cele normale.

Sursa foto: guiainfantil.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre