Avortul selectiv

/ / Modificat: 2011-12-20
Avortul selectiv

Avortul selectiv inseamna, in esenta, intreruperea unei sarcini atunci cand fatul nu este dorit de parintii sai. Motivele care stau la baza acestei decizii variaza de la defectele genetice pe care bebelusul le are, pana la ratiuni culturale discriminatorii cu privire la sexul copilului. Acest tip de avort este subiectul multor dezbateri de natura etica, intrucat vizeaza incalcarea dreptului la viata a unei fiinte omenesti.

Situatiile care conduc catre un avort selectiv sunt provocate de mai multi factori, favorizati de evolutia tehnologica de monitorizare a sarcinii prin ultrasunete si alte proceduri moderne.

Aceste tehnici permit depistarea sexului bebelusului, starea lui de sanatate si alte date imposibil de aflat inainte de secolul XX. Anterior, parintii practicau infanticidul.

Justificarea avortului selectiv

Avortul selectiv devine o alegere cand fatul detine caracteristici nedorite sau atunci cand sarcina este multipla si nu poate evolua normal din pricina numarului prea mare de fetusi.

Aceasta forma a intreruperii de sarcina este extrem de raspandita in tarile care subordoneaza femeia, precum China, India, Pakistan, Korea, Taiwan sau Caucaz.

Situatiile comune in care se efectueaza avortul selectiv sunt:

  • sunt depistate anomalii genetice ale fatului, iar parintii renunta la sarcina;
  • prea multi fetusi fecundati in urma fertilizarii artificiale implica un grad mare de risc, astfel ca se decide pastrarea selectiva a produselor de conceptie;
  • fatul este de gen feminin, iar parintii isi doresc (din ratiuni culturale) un mostenitor de sex masculin.

Foto: dawnofanewera.files.wordpress.com

Avortul selectiv pe baza sexului bebelusului

Aflarea timpurie a sexului bebelusului a permis dezvoltarea unui val de avorturi selective in functie de acest criteriu. In anul 2000, s-a constatat un declin al populatiei indiene de gen feminin, pentru ca una din 7 sarcini este oprita din evolutie cand ecograful arata ca in pantec se dezvolta o fetita.

Familiile din India nu isi doresc fiice, deoarece continuitatea neamului se bazeaza pe urmasii-baieti: fetele se marita si parasesc familia devreme, ele nu aduc un castig material important parintilor, au nevoie de zestre, iar femeile castiga un statut superior in societate abia dupa ce aduc pe lume un baiat.

Avortul selectiv pe baza sexului bebelusului este legal in India, insa intens contestat de activistii organizatiilor de etica si conduita morala in acest sens.

Avortul selectiv pe baza defectelor bebelusului

O practica intens criticata de cei care apara statutul persoanelor cu dizabilitati este avortul selectiv pe baza defectelor bebelusului. Poate fi vorba despre renuntarea la unul din gemeni pentru sanatatea celuilalt, malformatii congenitale depistate cu mult timp inainte de nastere sau fertilizarea prea multor ovule in vitro si necesitatea inlaturarii unora dintre acestea.

Cele mai mari probleme de etica intervin atunci cand medicii emit judecati triviale prin monitorizarea moderna a fatului, cu privire la culoarea parului, potentialul de inteligenta, predispozitii genetice si alte presupuneri nefondate.

Ne vine sau nu sa credem, exista parinti care renunta la bebelus pe baza speculatiilor de acest gen, nedorind sa aduca pe lume un copil cu anumite trasaturi fizice sau un anumit grad de inteligenta pe care il considera insuficient.

Avortul selectiv ramane o practica intens criticata de cei care sustin dreptul la viata al bebelusilor. Arogarea deciziei de a ucide un fat nedorit constituie, pentru multi, o crima in toata regula.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre