Sarcina si citomegalovirusul

Intrebare:

- Sunt insarcinata in 7 saptamani. IAS pentru virusul citomegalovirus este 0.719, ceea ce inseamna ca am contactat virusul in ultimele trei luni. Daca am contact virusul in luna ianuarie, si eu am ramas insarcinata in luna februarie, ce sanse sunt ca fatul sa fie efectat?

Raspuns:

In situatia prezentata de dumneavoastra exista o dificultate in luarea unei decizii. In mod normal este indicata o distanta intre infectia cu citomegalovirusul si sarcina de cel putin 6 luni, insa infectia cu acest virus la debutul unei sarcini sau aproape de debutul acesteia nu reprezinta indicatie absoluta de intrerupere a sarcinii.  

15% dintre gravidele care fac primoinfectie CMV in primul trimestru de sarcina avorteaza spontan, infectia ramanand cantonata doar la nivel placentar (intr-adevar, s-a observat o frecventa mai mare a aparitiei infectiei la nivelul fatului in cazul primoinfectiei fata de infectiile secundare).  

Ulterior, in cursul sarcinii, infectia placentei se poate asocia cu infectarea fatului.

Virusul disemineaza hematogen spre placenta, care se comporta ca un rezervor in care CMV se replica inainte de a fi transmis la fat, in proportie de 25%.  

CMV persista in tesutul placentar mult timp dupa ce virusul dispare din sange. Infectia fetala este in majoritatea cazurilor asimptomatica, astfel incat diagnosticul este pus rareori in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care mama a facut o primoinfectie CMV simptomatica, confirmata serologic (asemeni cazului dumneavoastra).  

Infectia fetala simptomatica se manifesta prin: retard al cresterii, oligoamnios, anasarca, dilatatie ventriculara, calcificari intracerebrale, microcefalie, revarsat pericardic, imagini hiperecogene intraabdominale, calcificari intrahepatice insotite de ascita; modificari care pot fi evidentiate prin ecografie fetala morfologica si/sau RMN fetal.  

Aceasta infectie poate duce la moartea in utero a fatului de asemenea.  in concluzie, va recomand sa reveniti la cabinetul de obstetrica si ginecologie pentru reevaluarea cazului si stabilirea conduitei ulterioare.  

Decizia finala va sfatuiesc sa o luati dupa ce discutati cu medicul obstetrician riscurile pe care le implica asocierea sarcinii cu eventuala infectie cu CMV in cazul dumneavoastra. 

Multa sanatate!    

Dr. Ciprian Pop-Began - Obstetrica ginecologie - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Tu intrebi,
mamicile raspund.

0
Buna seara
0
Sarcina pierduta sau nu?
0
Sarcina
intreaba orice »

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul