Dependenta de droguri si sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10 21:42:46

droguri_sarcinaAbuzul de droguri in timpul sarcinii presupune o multime de riscuri atat pentru mama, cat si pentru fat. Marijuana, cocaina sau heroina sunt unele dintre cele mai consumate si periculoase droguri care pot fi luate in sarcina. Efectele asupra fatului sunt devastatoare!

Riscurile pe care le presupune netratarea dependentei de droguri in sarcina se impart in 2 categorii: pentru mama si pentru fat. Ambii sunt pusi in pericol atunci cand gravida consuma droguri ilicite.

Riscurile consumului de droguri in sarcina pentru gravida

Printre cele mai frecvente boli si pericole care te pandesc daca abuzezi de droguri se numara:

anemie;


infectii ale sangelui si inimii;


infectii ale pielii;


hepatita;
nastere prematura;


hemoragii spontane etc.

Cele care consuma droguri se afla in imposibilitatea de a avea grija de ele si au comportamente riscante care le pun viata in pericol, dar si pe cea a bebelusului nenascut. In starea halucinatorie de la momentul administrarii drogului ele se supun riscului de a contracta boli cu transmitere sexuala, de a fi violate sau batute ori de a consuma produse si alimente interzise in sarcina (alcool, tigari etc.). Dependentele de droguri nu se hranesc corespunzator si risca sa sufere de malnutritie si deficiente nutrionale mari.

Riscurile consumului de droguri in sarcina pentru fat

Majoritatea drogurilor trec din organismul mamei, prin placenta, la fat si il afecteaza intr-o masura semnificativ mai mare decat pe mama. Unele dintre ele cauzeaza o toxicitate asupra fatului si dau nastere, in cazul in care duc sarcina la termen, unor bebelusi toxicomani sau dependenti de droguri. Bebelusii sufera astfel de sindromul abstinentei neonatale la nastere, pentru ca odata ce este separat de drog el intra in sevraj si manifesta simptome specifice.

Fiecare drog in parte prezinta riscuri specifice. Astfel, pericolele pentru fat sunt mai mici sau mai mari in functie de tipul de drog luat si de frecventa cu care este administrat. Iata cele mai frecvente dintre cele care apar la fat si implicit la bebelus sau copil, dupa nastere.

art_avort_greutate_mica_nastere_prematuraMarijuana

Desi multi cred ca marijuana este un drog inofensiv, care nu pune riscuri de sanatate mari, consumului acesteia in sarcina a fost asociat cu:

 • pierdere a sarcinii;
 • greutate mica la nastere;
 • probleme de comportament;
 • intarzieri in dezvoltare;


art_1_sindromul_mortii_subiteCocaina

Abuzul de cocaina in sarcina incetineste transportul de sange la fat si ii poate restrictiona aportul de oxigen. Alte pericole ale consumului in sarcina sunt:

 • defecte de crestere;
 • anomalii intestinale;
 • hiperactivitate;
 • tulburari alimentare;
 • probleme de invatare.


Heroina

Abuzul de heroina in sarcina duce la aparitia infectiilor la fat si la alte probleme ca:

 • greutate mica la nastere;
 • nastere prematura;
 • nastere a unui copil mort;
 • hipoglicemie;
 • hemoragii cerebrale;
 • sindrom al mortii subite la sugar.


Tratamentul dependentei de droguri in sarcina


Exista sanse sa nasti un copil sanatos, chiar daca esti dependenta de droguri. Daca intrerupi abuzul de droguri in primul trimestru de sarcina, atunci ai toate sansele sa duci sarcina la termen, fara probleme.

Chiar daca ai luat droguri tarziu in sarcina, exista sanse sa duci sarcina la termen si sa nasti un copil sanatos, atata timp cat apelezi la ajutor specializat. Lasarea brusca de droguri afecteaza fatul, de aceea ai nevoie de consiliere specializata.

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Articole recomandate

Citeste si despre