In timpul sarcinii, organele genitale isi schimba culoarea. De ce?

/ / Modificat: 2018-12-19
In timpul sarcinii, organele genitale isi schimba culoarea. De ce?

Modificarile pe care corpul le sufera in timpul sarcinii difera de la femeie la femeie, dar, de regula, exista semne care apar la majoritatea viitoarelor mamici.

Printre primele lucruri pe care o viitoare mama le observa si care indica aparitia unui copil, este culoarea purpurie sau albastra a labiilor.

Nu este ceva pentru care sa-ti faci griji, este doar o chestiune de zile, inainte ca ginecologul sa confirme prezenta semnului lui Chadwick (denumirea pe care a primit-o modificarea ce tine de culoarea care are loc la nivelul vaginului in perioada sarcinii).

Care este semnul lui Chadwick?

Specialistii Societatii Americane de Ginecologie si Obstetrica (AGOS) explica faptul ca "Chadwick" (cunoscut si sub numele de "semnalul lui Jacquemier") apare intre saptamana a patra si a sasea de sarcina, atunci cand vulva si colul uterin isi schimba culoarea in albastru inchis sau violet.

Din ce cauza se schimba culoare vaginului?

In timpul primelor saptamani de sarcina, vaginul si celelalte zone vor avea o nunata de albastru, care provine din cresterea fluxului sangvin in zona, cauzata de estrogen, progesteron si alti hormoni foarte activi in timpul sarcinii.

In special, medicii explica faptul ca atat estrogenul cat si progesteronul au efecte stimulative asupra melanocitelor (celule caracteristice ale epidermei care produce melanina).

Semnul lui Chadwick este intotdeauna un semn de sarcina?

Desi Chadwick raspunde la modificarile datorate aparitiei unui bebelus, fiind clar o schimbare hormonala, poate aparea cu alte procese naturale, cum ar fi intarzierea menstruatiei.

Cat dureaza aceasta schimbare - Chadwick?

De obicei, se mentine pe tot parcursul sarcinii, variind "nuantele" (de exemplu, albastru sau purpuriu va fi mai inchis in zilele in care hormonii sunt mai concentrati in aceea zona).

La unele femei aceasta culoare se mentine pana la opt saptamani dupa nastere. Si nu este nevoie sa urmezi niciun tratament. Odata cu trecerea zilelor, culoarea specifica va disparea de la sine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Despre sarcina Curiozitati sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre