Gravida a doua oara? Iata care sunt diferentele fata de prima sarcina

/ / Modificat: 2019-03-01
Gravida a doua oara? Iata care sunt diferentele fata de prima sarcina

Prima cu a doua sarcina nu seamana aproape deloc. Daca la prima sarcina nu prea stii la ce sa te astepti, ai mari emotii legate de nastere, la cea de-a doua lucrurile sunt mult mai relaxate. Asta desi e posibil sa te ingrasi mai tare decat la primul copil.

Prima sarcina provoaca intotdeauna senzatiile contrare. Pe de o parte, este o noua experienta, care te inspaimanta.

Pe de alta, te incanta. A fi mama este o mare responsabilitate si, de obicei, avem multe indoieli legate de nastere sau de sarcina. Din fericire, a doua sarcina tinde sa fie mult mai relaxata decat prima sarcina.

Asta pentru te simti mai pregatita si mai informata decat inainte si acest lucru te linisteste. Stii ca pot exista complicatii, ca nasterea inseamna durere, dar stii si cat de mult merita sa suporti totul. Prin momentul nasterii ai mai trecut si esti dispusa sa treci din nou.

Cu toate acestea, exista anumite lucruri pe care trebuie sa le stii pe aceasta tema. A doua sarcina tinde sa fie putin diferita de prima si unele dintre aceste diferente pot fi destul de importante.

5 diferente intre prima si a doua sarcina

Burta va creste mai repede

In prima sarcina, burta incepe sa se observe incepand cu a cincea sau a sasea luna. La cea de-a doua se intampla altfel, deoarece muschii abdomenului sunt putin mai relaxati. Asta inseamna ca se adapteaza mai repede la schimbari si ca abdomenul incepe sa observe deja din a treia luna.

Uterul e la fel de mare

Chiar daca te-ai putea gandi ca uterul a crescut in dimensiune dupa prima sarcina, acest lucru nu se intampla. La cea de-a doua sarcina totul porneste de la zero.

Simptomele s-ar putea schimba

Nu este obligatoriu sa ai aceleasi simptome ca la prima sarcina. Cel mai probabil, greata si durerile de spate le vei resimti si acum, insa altele ar putea lipsi. Sau cel putin nu le vei mai resimti atat de puternic.

Simti mai rapid miscarile fatului

In a doua sarcina, miscarile fatului incep sa se simta incepand cu saptamana a 14-a. La primul copil, miscarile le-ai resimtit in jurul saptamanii 19 sau 20.

Timpul petrecut in sala de nasteri difera

Daca la prima sarcina travaliul a fost lung, la cel de-al doilea copil tinde sa dureze la jumatate. De regula, organismul fiind mai pregatit, expulzia va avea loc mai repede. Totusi, daca la prima nastere apa s-au rupt spontan, nu se va intampla neaparat la fel si a doua oara.

Cum te pregatesti pentru a doua sarcina?

Cand iei decizia de marire a familiei trebuie sa fii pregatita atat fizic, cat si mental. Vor aparea schimbari care vor afecta nu doar mama si viata de cuplu, dar si pe primul copil. Este important sa analizezi bine situatia ca sa iei cea mai potrivita decizie.

Ai grija de sanatatea ta inainte de sarcina. Organismul trebuie sa fie pregatit sa duca in bune conditii o noua sarcina. In plus, corpul are nevoie de timp pentru a se adapta. Inceteaza sa mai fumezi sau sa bei si ia acid folic cu cel putin jumatate de an inainte de a ramane din nou insarcinata.

Mergi la medic. Este important ca medicul care iti urmareste starea de sanatate sa stie despre intentia ta de a ramane iar insarcinata. Fa un consult ginecologic pentru a sti daca nu exista niciun fel de probleme care ar putea pune in pericol sarcina.

Lasa sa treaca o vreme intre prima si a doua sarcina. Este esential sa existe un interval minimum de timp de 6 luni dupa prima nastere si a doua sarcina. Ideal este insa ca diferenta dintre primul si al doilea copil sa fie de 2 pana la 5 ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina A doua sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre