Efectele incredibile ale stresului asupra sarcinii

/ / Modificat: 2011-11-18
Efectele incredibile ale stresului asupra sarcinii

Nu cu mult timp in urma, un grup de oameni de stiinta de la Universitatea California au fost curiosi sa afle de ce unii traiesc mai mult si altii mai putin, chiar daca au avut aceleasi conditii de viata, trecut istoric, provin din aceleasi etnii, au acelasi risc de boli si sunt expusi la factori de stres similari. Se pare ca stresul prenatal este un factor important in viata viitorului copil.

Initial, raspunsul parea imposibil de gasit. Efectele evenimentelor vietii asupra genelor sunt imposibil de izolat. Ceea ce mancam, aerul pe care-l respiram, cum iubim sau cum suntem iubiti - toate acestea ne afecteaza intr-o masura mai mica sau mai mare.

Treptat, cercetatorii au ajuns, insa, la un indiciu demn de luat in seama: inceputul vietii noastre va influenta direct durata vietii noastre, deci totul pleaca de acolo, din burtica mamei. A aparut astfel o avalansa de indicii potrivit carora mamele care resimt un stres puternic in perioada sarcinii vor naste copii cu un IQ mai mic, cu deficiente de memorie si concentrare, dar si cu probleme de sanatate.

Foto: maxcdn.fooyoh.com

Stresul prenatal ar putea influenta durata de viata a copilului?

Un mod de a raspunde la aceasta intrebare este cercetarea amanuntita a genelor persoanelor ale caror mame au fost extrem de stresate in timpul sarcinii. In fiecare dintre celulele noastre, exista un complex de proteine ADN numite telomeri, adevarati markeri al longevitatii. Oamenii cu telomeri mai lungi au tendinta de a trai mai mult si sunt mai sanatosi, iar lungimea si integritatea acestui complex de proteine a fost scazuta vizibil la nou-nascutii ale caror mame au suferit de stres in timpul sarcinii.

In cadrul unui alt studiu, s-au recrutat peste 100 de voluntari in jurul varstei de 20 de ani, iar jumatate dintre ei aveau mame care au trecut prin evenimente traumatizante in timpul sarcinii. Oamenii de stiinta au cautat factori puternici de stres (divort, decesul cuiva din familie, un dezastru natural sau un abuz), iar grupul vizat avea telomerii mult mai scurti si pierdeau un numar mare de telomeri anual, diferenta fata de cealalta jumatate fiind drastica.

Cum de se intampla asa ceva?

In timpul sarcinii, stresul altereaza fluxul de sange, de oxigen si metabolismul de glucoza dintre mama si copil. Toate acestea afecteaza direct dezvoltarea organismului si creierului copilului. Excesul de cortizol incetineste productia de telomeri, care ar fi trebuit sa actioneze ca o fantana a tineretii.

Autor: Ioana Stanciulescu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre