Ce aude bebelusul in burtica mamei. Cum il influenteaza sunetele pe care le percepe

/ / Modificat: 2021-08-03
Ce aude bebelusul in burtica mamei. Cum il influenteaza sunetele pe care le percepe

In ultimii ani se vorbeste tot mai mult despre cat de important este sa vorbim cu bebelusul inca de cand se afla in burtica si sa ii punem muzica. Se spune ca sunetele contribuie la dezvoltarea creierului bebelusului si ca acesta le poate percepe inca din ultimul trimestru de sarcina. Dar cat este mit si cat realitate si ce spune stiinta despre asta?

Sunetele influenteaza creierul bebelusului in timpul vietii intrauterine

Un studiu realizat de un grup de cercetatori din Finlanda si publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) a relevat faptul ca bebelusul este capabil sa perceapa sunete inca de cand se afla in burtica. Se pare ca muzica, in special, ajuta la dezvoltarea creierului si a limbajului copilului.

Inca din saptamana 27 de sarcina, bebelusul incepe sa perceapa semnale acustice externe. Este perioada in care se formeaza cortexul auditiv si se maturizeaza sistemul nervos. Cercetatorii de la Universitatea din Helsinki au studiat 33 de femei insarcinate, din saptamana a 29-a de sarcina si pana la nastere.

Cum s-a desfasurat studiul si care au fost rezultatele?

Jumatate dintre viitoarele mame au ascultat o inregistrare cu un cuvant inventat, "tatata", de cateva ori pe saptamana. Cand s-au nascut, bebelusilor le-a fost pusa aceeasi inregistrare, iar activitatea lor neuronala a fost comparata cu cea a bebelusilor ai caror mame nu ascultasera inregistrarea respectiva.

Copiii care fusesera expusi la sunet in timpul sarcinii, atunci cand au auzit cuvantul "tatata" cu modificari de ton au avut o activitate cerebrala mai intensa decat copiii care nu fusesera expusi la sunet in timpul sarcinii.

Influenta sunetelor asupra creierului bebelusilor

Un alt studiu, de data aceasta de la Johns Hopkins Medicine, publicat in revista Science Advances, arata ca lipsa sunetelor in timpul vietii intrauterine influenteaza conexiunile creierului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca expunerea bebelusilor la muzica si la diferite sunete, in timpul sarcinii, ar putea fi importanta pentru dezvoltarea neurologica a bebelusilor.

Muzica, ideala pentru bebelusii nascuti prematur

Daca sunetele influenteaza creierului bebelusului inca din burtica, ganditi-va cat de importante sunt acestea dupa nastere. S-a demonstrat, de pilda, ca muzica poate ajuta la dezvoltarea creierului bebelusilor nascuti prematur.

Un studiu din 2019, realizat la Universitatea din Geneva (Elvetia), a analizat bebelusii expusi la trei tipuri de sunete: harpa, clopote mici si flaut. Bebelusii prematuri care au ascultat muzica timp de cateva saptamani au avut imbunatatiri in unele circuite neuronale, facand progrese comparabile cu ale unor bebelusi nascuti la termen.

Muzica are, asadar, un rol extrem de important in dezvoltarea bebelusilor, inainte si dupa nastere. In plus, ea ii ajuta uneori pe copii sa se linisteasca si sa adoarma mai usor. Desi studiile mentionate au scos la iveala efectul pozitiv al expunerii la muzica in timpul sarcinii, este nevoie de mai multe studii pentru a descrie exact modul in care aceasta contribuie la dezvoltarea creierului bebelusului. Muzica este importanta atat pentru bebelus, cat si pentru mama si ii poate ajuta pe amandoi sa se relaxeze.

Taguri Sarcina Dezvoltarea fatului

Articole recomandate

Citeste si despre