Avantajele sarcinii dupa 35 de ani

/ / Modificat: 2018-01-22
Avantajele sarcinii  dupa 35 de ani

Intarzierea maternitatii are avantajele sale: cresterea gradului de constientizare al femeii, maturitatea, stabilitatea emotionala. Nu trebuie sa-ti fie teama de sarcina dupa varsta de 35 de ani, desi riscul unor complicatii este teoretic mai mare.

Maternitatea tarzie incepe sa devina incet, dar sigur, ceva normal. Potrivit medicilor, o femeie dupa varsta de 35 de ani este mult mai disciplinata in timpul sarcinii. In continuare vom vorbi despre Ana. Timp de multi ani, ea a obtinut niveluri suplimentare in educatie si a avansat constant in cariera profesionala. Nu s-a gandit la copii. A fost atrasa de salarii mai bune si mai bune, de provocarile de la job, de cumparaturi, de aranjarea propriului apartament, de viata sociala.

Dar Ana simtea ca viata ei era goala, gri si monotona, iar viata sociala si cariera au incetat sa o mai bucure. In cele din urma, a inteles ca dorea cu adevarat sa fie mama si sa aiba un camin calduros pentru copiii ei si pentru tatal acestora. Cativa ani mai tarziu, ea si-a gasit partenerul potrivit, cu care sa poata relationa si sa inceapa o familie.

Cand si-a dat seama, in cele din urma, care era visul ei, a fost coplesita de temeri si indoieli: "Sa fie oare prea tarziu pentru sarcina, pana la urma am 38 de ani? Voi da nastere unui copil sanatos? Voi putea sa duc sarcina pana la final? Travaliul si nasterea vor fi prea dificile pentru mine?" Ana isi dadu seama rapid ca cel mai mult isi dorea de la viata sa fie mama. Din pacate, a asteptat mult timp pentru urmasii atat de doriti.

Ana isi doreste sa dea nastere unui copil, dar este ingrijorata de faptul ca e prea riscant. Ea exploreaza argumentele pro si contra ale maternitatii tarzii.

Daca simti ca te identifici cu Ana, ar trebui sa iei in considerare beneficiile unei sarcini tarzii, dar sa fii in acelasi timp pregatita si pentru eventualele riscuri.

Sarcina dupa varsta de 35 de ani este o alegere constienta

Daca te simti bine, ai un stil de viata sanatos, faci sport, nu fumezi, poti sa faci fata unei sarcini chiar mai bine decat o femeie mai tanara, dar care are un stil de viata mai dezorganizat. Studiile au aratat ca femeile care decid sa aiba copii dupa varsta de 35 de ani sunt mult mai constiente si mai stricte in ceea ce priveste recomandarile medicului. De asemenea, au grija de ele, merg la controale periodic si respecta in mod regulat o dieta corecta. Moasele confirma faptul ca aceste femei colaboreaza mai bine cu medicul si cu ele in timpul nasterii. Se destind si se pot relaxa si intre contractii. Psihicul lor se descurca mai bine cu dificultatile nasterii si ale perioadei de lauzie. Mamele mature rad si stiu ce-si doresc cu adevarat.

Maternitatea si sarcina dupa 35 de ani este o decizie constienta si responsabila. Pentru ca aceste femei sunt mai rabdatoare, ele suporta mai usor sacrificiile pe care trebuie sa le faca, odata cu aparitia copilului pe lume. Ele sunt mai independente si au gustat deja din bucuriile vietii. Acum, un copil le da un nou sens vietii, iar ele vor fi fericite sa se bucure de aceasta noua experienta, atat cu bucuriile, cat si cu tristetile sale.

Femeile mai in varsta sunt mai in masura sa atraga sprijinul celor dragi. Lor nu le este rusine sa ceara ajutor, deoarece perspectiva de a avea grija de un nou-nascut nu le sperie atat de mult.

O sarcina la o varsta inaintata te poate intineri?

Datorita sarcinii si modificarilor asociate in economia hormonala, femeile mature se simt mai tinere din punct de vedere fizic si psihic. Sarcina mobilizeaza corpul, influentand atat aspectul fizic, cat si psihicul unei femei. Ridurile sunt netezite, ochii stralucesc de fericire si implinire, iar un nou membru in familie ofera o noua calitate relatiei cu partenerul.

Care sunt riscurile unei sarcinii tarzii?

Femeile mai in varsta se pot confrunta mai adesea cu boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala sau obezitate. Ele obosesc mai repede atunci cand trebuie sa se trezeasca de cateva ori pe noapte sau cand alearga dupa copil prin parc. De asemenea ele pot obosi fizic mai repede in timpul travaliului si al nasterii.

In timpul unei sarcini la o varsta inaintata creste riscul pentru fat de a avea anumite malformatii congenitale, precum sindromul Down. Cu toate acestea, merita sa ne amintim ca starea mamei nu depinde de varsta ei din buletin, ci de cat de sanatos este corpul ei.

In ciuda varstei, multe femei peste 35 de ani pot fi intr-o forma mai buna decat multe persoane de 25 de ani, motiv pentru care o atitudine potrivita si un stil de viata sanatos sunt foarte importante. Multe defecte din nastere pot fi acum detectate intr-o etapa timpurie, inca din uter, datorita examinarilor cu ultrasunete si a altor teste prenatale. Dublu test, de exemplu, este complet sigur si permite detectarea multor boli, inclusiv a celor curative - cum ar fi defectele coloanei vertebrale, inimii sau rinichilor.

Femeia gravida dupa 35 de ani este o femeie fericita si calma

Daca viata a stabilit sa devii mama dupa varsta de 35 de ani, nu te ingrijora. Desigur, temerile si ingrijorarile tale sunt firesti, ai dreptul sa-ti fie frica, dar nu e cazul sa intri in panica. Alege un doctor bun, consulta un psiholog, daca e nevoie, si ai credinta ca totul va decurge bine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina 35 ani

Articole recomandate

Citeste si despre