Sarcina la termen

/ / Modificat: 2011-10-18
Sarcina la termen

Ca sa poti duce o sarcina la termen, trebuie ca pe parcursul celor 9 luni sa ai grija de sanatatea ta si a bebelusului, ferindu-te de efort fizic intens, medicamente nerecomandate de medic, tutun, alcool.

O alta conditie pentru o sarcina lipsita de surprize si un fat sanatos este prezentarea la controalele regulate la medicul ginecolog.Numai 5 % dintre femei nasc la termen.

Majoritatea copiilor se nasc cu aproximativ 2 saptamani mai devreme sau mai tarziu de data preconizata.

O sarcina ajunsa la 37 de saptamani este considerata o sarcina la termen. Bebelusii nascuti mai devreme de 37 de saptamani sunt considerati prematuri, avand in general o greutate mica si o dezvoltare insuficienta.Nasterea trecuta de termen implica si ea anumite riscuri pentru fat.

Copiii nascuti intre saptamanile 41 si 42 pot avea o greutate mai mare de 4,5 kg (macrosomi) si pot fi privati de nutrientii necesari, pe care o placenta imbatranita nu-i mai produce in cantitati suficiente.

Semne ale apropierii de termen

Schimbarile fiziologice care apar atunci cand sarcina se apropie de termen sunt:

  • oboseala, ameteli, insomnii, dureri de spate si abdominale, cauzate de marirea dimensiunilor uterului;
  • senzatie de ochi uscati, urinari dese, constipatie;
  • aparitia contractiilor Braxton Hicks, carcei;
  • aparitia vergeturilor in special pe burta si pe coapse;
  • stari contradictorii, trecerea brusca de la ras la plans;
  • cresterea temperaturii corpului;
  • retentie de apa in special in zona membrelor inferioare (umflarea picioarelor);
  • castigarea brusca in greutate (uneori 3-4 kg intr-o singura saptamana).

La controlul de 37 de saptamani, medicul va verifica slabirea muschilor colului, dilatarea acestuia si pozitia bebelusului. In functie de acesti parametri, medicul poate aprecia data nasterii. Daca nu ai discutat inca optiunile pe care le ai in legatura cu nasterea, este timpul sa faci acest lucru.

Sentimentele in fata nasterii

Pe masura ce sarcina se apropie de termen, incepi sa fii nerabdatoare sa-ti vezi bebelusul si in acelasi timp tematoare cu privire la momentul nasterii. Iti poate fi de ajutor sa urmezi cursuri de pregatire a nasterii (cursuri Lamaze) si sa faci cumparaturile necesare intampinarii bebelusului. Nu uita nici de bagajul pentru maternitate.

In apropierea nasterii, multe viitoare mamici resimt un indemn puternic de a pregati casa pentru venirea bebelusului. Impinse de asa numitul "instinct de cuib", viitoarele mamici incep sa curete si sa decoreze camera destinata micutului.

Totusi, nu exagera cu efortul fizic! Roaga-ti sotul sa te ajute la curatenie.In ultimele saptamani de sarcina poti sa comunici deja cu bebelusul, sa-i citesti povesti, sa-i canti; copilul reactioneaza la vocea mamei inca din viata intrauterina.

Pentru a trece cu brio de aceste schimbari specifice sfarsitului sarcinii trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa te inconjori de persoane pozitive care sa te sustina moral.

Daca vrei sa ai o amintire a acestor zile de asteptare a bebelusului, iti poti face un jurnal de sarcina si chiar un album cu poze facute pe toata perioada de sarcina. Chiar daca poti intampina unele dificultati in sarcina, cu siguranta acest sentiment unic iti va lipsi.

Dupa ce nasc, multe mamici spun ca le lipseste prezenta copilului din pantec, pe care il simt dintr-o data gol.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere la termen Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre