5 lucruri pe care poti sa le faci in siguranta in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2017-02-21
5 lucruri pe care poti sa le faci in siguranta in timpul sarcinii

Atunci cand in pantecul tau se dezvolta o alta fiinta umana, simti ca este datoria ta sa iti revizuiesti stilul de viata, pentru binele viitorului bebelus. A fi gravida nu inseamna, insa, ca trebuie sa renunti la orice mica placere. Iata cateva dintre lucrurile despre care se credea ca ii pot dauna copilului si care se dovedesc insa a fi sigure, pe perioada sarcinii.

Epilarea inghinala

Ceara de albine, folosita in cazul epilarii traditionale, nu se absoarbe la nivelul pielii. Prin urmare, indepartarea parului inghinal prin aceasta metoda este sigura pentru copil. Singura problema cu care te poti confrunta este o sensibilitatea mai mare la durere, datorata intensificarii circulatiei sangelui in zona intima. Pentru a evita durerile din timpul sesiunii de epilare, poti aplica pe piele un antiseptic natural pe baza de pe piele hamamelis, inainte si dupa epilare. Acesta poate preveni atat infectiile, cat si iritatiile si inrosirea pielii. Fie ca esti adepta epilatului total sau Brazilian, aceasta procedura cosmetica este cat se poate de sigura pentru femeile insarcinate.

Tine minte insa: daca ai programare la cezariana, este bine sa te epilezi cu cel putin o saptamana inainte, pentru a-i da pielii timp sa se refaca. In caz contrar, s-ae putea sa te alegi cu iritatii sau arsuri ale pielii, din cauza solutiilor de sterilizare care se folosesc in timpul nasterii.

Verdict: Absolut sigur

Medicamentele impotriva astmului

Respira, mamico! Medicamentele impotriva astmului nu sunt daunatoare pentru bebelusul pe care il porti in pantec. Din contra, renuntarea la ele iti poate provoca tot soiul de probleme. Daca suferi de astm bronsic sever sau slab controlat, ai mai multe riscuri de a dezvolta complicatii, precum probleme de dezvoltare fetala si nastere prematura. Discuta cu medicul tau inca din primul trimestru de sarcina pe tema ajustarii medicatiei impotriva astmului, astfel incat sa previi declansarea unor atacuri.

Verdict: Absolut sigur

Concertele zgomotoase

Daca artistul tau preferat tocmai si-a anuntat un concert in orasul in care locuiesti, poti sa-ti cumperi linistita bilete la show. Recomandarea experitilor - pentru toata lumea, nu doar pentru gravide - este sa evite expunerea indelungata la sunete ale caror intensitati depasesc 65 decibeli. Este drept ca la concerte limita de confort auditiv este cu mult depasita, intensitatea sunetelor ajungand si la 100 decibeli, insa micul tau bob de mazare este dotat din pantec cu un tampon pentru sunetele puternice.

Auzul fatului incepe sa se dezolte in jurul varstei de 17-18 saptamani de gestatie, dar avand in vedere ca el pluteste intr-o punga de lichid amniotic, orice zgomot va fi diminuat cu 30 decibeli. Astfel, este foarte putin probabil ca un concert la care tu asisti sa-i dauneze. Hidratateaza-te bine, in timpul concertului si bucura-te de show.

Verdict: Destul de sigur

Folosirea smartphone-ului

Nu exista dovezi stiintifice clare ca telefoanele mobile, laptopurile sau tabletele ar fi daunatoare pentru fat. Cu toate acestea, nu strica sa respecti recomandarea medicilor si sa tii orice dispozitivul electronic la 15-30 de cm distanta de abdomen.

Un alt sfat este sa folosesti o casca atunci cand vorbesti la telefon. Evita tototdata sa stai pe scaun in fata monitorului o perioda lunga de timp. Daca ai o munca de birou, ia-ti pauze scurte si dese, pentru a te putea misca cateva minute. Vei reduce astfel problemele cauzate de retentia de apa, in special la nivelul picioarelor, si chiar formarea de trombozele venoase (cheaguri de sange localizate in vene).

Verdict: Destul de sigur

Vaccinarea antigripala

Vaccinul antigripal este cea mai buna metoda de a te feri de gripa, pe perioada sarcinii. Aceasta boala poate da complicatii grave daca esti insarcinata, printre ele numarandu-se si pneumonia, o afectiune respiratorie cu potential fatal. In plus, o gravida bolnava de gripa are un risc mai mare de avort spontan sau de nastere inainte de termen. Din aceste motive, medicii recomanda tuturor femeile insarcinate sa se vaccineze impotriva gripei.

Studiile recente au aratat ca vaccinul antigripal are un beneficiu pentru copil si dupa nastere. Conform cercetatorilor, mamele carora li s-a administrat vaccinul antigripal in perioada sarcinii si-au protejat copii de instalarea gripei pentru primele sase luni de viata ale bebelusilor.

Verdict: Absolut sigur

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate gravida Femeie insarcinata

Articole recomandate

Citeste si despre