Vezicula Naboth in sarcina

/ / Modificat: 2011-10-10
Vezicula Naboth in sarcina
Intrebare:

- Sunt gravida in 7 saptamani. Ieri am fost la ginecolog si dupa ecografia interna pe care mi-a facut-o, medicul a dat un diagnostic nu prea fericit. A spus ca "vezicula Naboth nu este rotunda cum ar trebui ci ovala". A spus ca acest lucru arata ca nu este o "sarcina buna". Mi-a spus ca sunt 3 variante: sa pierd sarcina, sa isi revina aceasta "vezicula Naboth" sau sa se formeze un copil cu malformatii. Sunt disperata. Ce puteti sa imi spuneti? E un doctor bun dar nu prea am incredere in el, deoarece o alta vecina de-a mea a fost pacienta lui si la fel ii zicea: copilul nu are o mana, nu are nu stiu ce format si o tot chema la control la cabinet.

Raspuns:


  Interpretarea formei veziculei Naboth se face tinand cont de de evolutia in dinamica a acestei vezicule. In general, forma veziculei Naboth vizualizata ecografic tine de multe aspecte, dintre care cel mai predispus la eroare este incidenta sub care este vizualizata, incidenta care tine la randul ei nu numai de modul cum pozitionam transducerul (sonda ecografica), dar si de modificarile de pozitie ale acesteia, chiar si in cadrul aceluiasi examen ecografic; de aceea, consider mult mai importanta evaluarea regularitatii formei (adica un contur regulat), chiar daca aceasta vezicula se prezinta usor ovalara. Repetarea ecografiei ar fi de folos in urmarirea in dinamica a formei veziculei Naboth.



De asemenea, este foarte importanta colaborarea intre dumneavoastra si medicul obstetrician ce va monitoriza buna desfasurare a sarcinii, de aceasta colaborare depinzand modul cum se preintampina eventualele probleme de pe parcursul unei sarcini. In acest sens, daca nu reusiti sa-i acordati toata increderea, incercati sa aflati si parerea altui medic, pentru ca, indiferent de medicul pe care il alegeti pentru urmarirea sarcinii, este bine sa-i ascultati sfaturile. Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began
-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vezicule Vezicule Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre