Prima vizita la ginecolog, cea mai lunga vizita din timpul sarcinii. La ce sa te astepti?

/ / Modificat: 2018-10-15
Prima vizita la ginecolog, cea mai lunga vizita din timpul sarcinii. La ce sa te astepti?

Prima vizita la ginecolog a gravidei trebuie programata imediat ce rezultatul testului de sarcina este pozitiv. Pentru a confirma rezultatul testului, dar si pentru a te asigura ca totul este in regula, vizita la ginecolog este obligatorie.

Ce poti afla la o prima vizita ne spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.Daca la ecografie inca nu se vede sarcina nu inseamna ca rezultatul testului a fost fals. Este posibil ca sarcina sa fie mult prea mica pentru a fi detectata. Cel mai probabil, medicul ginecolog iti va recomanda sa faci un test de sange care sa iti confirme rezultatul testului de sarcina. Testul Beta HCG se va repeta la 48 de ore de la prima recoltare, iar valoarea initiala ar trebui sa se dubleze in acest timp. Astfel, prima vizita la ginecolog a gravidei poate fi abia dupa saptamanile 5-6 de sarcina, cand embrionul se va vedea la ecograf.

Pe langa dorinta de confirmare a sarcinii, prima vizita la ginecolog a gravidei vine cu foarte multe intrebari. Va fi poate cea mai lunga vizita din timpul sarcinii. 

Confirmarea ecografica a sarcinii si primele batai ale inimii

Daca a fost o sarcina planificata si pacienta a facut analizele specifice sarcinii inainte, atunci lucrurile sunt mai simple. Ne asiguram ca avem activitate cardiaca si ca ritmul batailor inimii este regulat. Inca un aspect important este pozitionarea fatului, sa nu fie o sarcina ectopica.

Analize importante in primul trimestru de sarcina 

In cazul in care nu s-au facut analizele specifice, atunci avem o lista de „bifat”: hemoleucograma, coagulograma, D-dimeri, Hb A1e, grupa de sange si Rh, glicemie, uree, creatinina, TGO si TGP, VDRL, HIV, Ag HBs, Ae HCV, profilul TORCH, listeria, TSH, FT4, T3, analize urina, sumar urina, urocultura, analize col uterin si secretie vaginala, examen citologic Babes Papanicolau, examen si cultura secretie vaginala, chlamydia, mycoplasma, ureaplasma. Vitamine, suplimente si alte indicatii privind stilul de viataLa prima vizita la ginecolog, medicul iti va prescrie vitamine si suplimente. Acestea vor ajuta la dezvoltarea sanatoasa a copilului, dar si la mentinerea organismului in parametrii optimi.

Acidul folic va fi trecut primul pe lista pentru ca ajuta la prevenirea defectelor de tub neural (anomalii la nivelul creierului si al maduvei spinarii). In plus, poti primi suplimente ca Omega3 sau un complex special creat pentru fiecare trimestru al sarcinii. In functie de afectiunile specifice fiecarei paciente, pot fi facute indicatii pentru un consult interdisciplinar, mai ales daca vorbim de probleme cardiace, hematologice ori diabet. Pana la urmatoarea programare, ar trebui sa te adaptezi noului stil de viata. La fumat si la consumul de alcool ar trebui sa renunti, iar consumul de cofeina va trebui redus. Multe paciente se sperie atunci cand vine vorba de schimbarile pe care trebuie sa le faca in timpul sarcinii.

O dieta sanatoasa si odihna corespunzatoare sunt primele recomandari. Despre fumat si alcool nici nu trebuie sa vorbim prea mult, cele mai multe renunta atunci cand primul test de sarcina iese pozitiv. Pentru o monitorizare mai buna a sarcinii, la prima vizita la ginecolog a gravidei o sa facem un dosar de sarcina. Acolo vom strange toate rezultatele analizelor, ecografiile si alte detalii despre evolutia sarcinii.

Tot la prima vizita la ginecolog a gravidei, va fi programata ecografia de morfologie fetala. Este considerata cea mai importanta ecografie din trimestrul I de sarcina. Vei descoperi daca exista risc pentru Sindromul Down sau alte anomalii genetice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Teste sarcina Vizita ginecolog Ecografie

Articole recomandate

Citeste si despre