Esti insarcinata sau de abia ai nascut? Analizele si serviciile medicale de care beneficiezi GRATUIT

/ / Modificat: 2019-01-28
Esti insarcinata sau de abia ai nascut? Analizele si serviciile medicale de care beneficiezi GRATUIT

Pentru femeile insarcinate si lauze, statul acorda anumite analize si servicii medicale care le scutesc pe viitoarele si proaspetele mamici de cheltuieli suplimentare. Iata care sunt acestea! 


Toate gravidele si lauzele au dreptul la consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lauziei, potrivit reprezentantilor CNAS, citati de site-ul cautasanatate.ro.

Este vorba despre luarea in evidenta in primul trimestru, supravegherea lunar, din luna a treia pana in luna a saptea; supravegherea de doua ori pe luna, din luna a saptea pana in luna a noua, inclusiv. 

Conform noilor prevederi, care se estimeaza ca ar putea intra in vigoare dupa 31 martie,   autoritatile au inclus si urmarirea lehuziei de la externarea din maternitate. Aceasta include o consultatie (la domiciliu) si urmarirea lehuziei la patru saptamani de la nastere – o consultatie (la cabinet). 

In plus, gravidele au acces la servicii acordate in ambulatoriu de specialitate. Printre acestea este inclusa si supravegherea unei sarcini normale la gravida care detine sau nu detine documente medicale care sa ateste existenta in antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei si infectiei CMV. 

Femeile insarcinate mai au acces si la un screening prenatal (S11-S19 + 6 zile). Nu a fost exclusa nici la supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestational, hiperemeza gravidica usoara, uter cicatriceal in trimestrul III).

Ce analize pot face gravidele

 Potrivit CNAS, gravidele pot face si analize suplimentare de laborator. Aici intra determinarea grupului sanguin ABO si a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV si analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) si anticorpi anti-HVC.

Pentru aceste analize este nevoie de recomandarea medicului de familie si de cea a medicului de specialitate din ambulatoriul clinic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Screening prenatal

Articole recomandate

Citeste si despre