Ecografia abdominala

/ / Modificat: 2011-10-10
Ecografia abdominala


 

O ecografie abdominala implica un mic dispozitiv numit traductor. Acesta este plasat pe piele in zona abdomenului pentru a prelua datele necesare investigatiei. Un gel special este folosit pentru a facilita circulatia ultrasunetelor. 

Aceste unde de sunet, ce nu pot fi auzite, au propietatea de a trece prin tesuturile corpului uman si astfel pot "scana" organele interne. Traductorul detecteaza aceste unde de sunet care fac posibila vizualizarea organelor investigate. Undele de sunet sunt apoi transformate in imagini pe ecranul ecografului. 

Undele de sunet cad pe organe individual sub unghiuri diferite facand posibila constructia unei imagini detaliate, astfel ca fiecare organ este detectabil si recunoscut.

Pe ecran, organele investigate sunt redate in timp real astfel incat medicul poate construi un diagnostic exact.

Pregatirea pentru ecografie abdominala


Indiferent de organul investigat, este recomandat sa nu consumi alimente cu 8-12 ore inainte de investigatie. Ecografia abdominala este mai exacta daca stomacul nu este plin. Produsele alimentare din stomac care nu a fost digerate obtureaza organele si astfel risti un diagnostic inexact sau gresit.

Gazele din abdomen pot afecta, de asemenea, calitatea ecografiei abdominale. De exemplu, in cazul in care medicul investigheaza vezica biliara si tu ai mancat inainte de test, acest lucru va determina vezica biliara sa se contracte, denaturand imaginea. 

Tot pentru ca ecografia abdominala sa fie cat mai exacta, ti se va cere sa bei multa apa pentru ca vezica sa se umple. Uterul, ovarele, peretele vezicii urinare si al prostatei sunt organele vizualizate cel mai bine cu o vezica plina. 

Nu se cunosc riscuri sau efecte adverse produse de ecografia abdominala. Ecograful nu are nevoie de radiatii, astfel incat nu exista nicio restrictie in ce priveste investigarea ecografica, spre deosebire de radografiile clasice. Tocmai aceasta lipsa a riscurilor a facut posibila utilizarea ecografelor in cazul femeilor insarcinate.

Daca ai intrebari, indoieli sau nelamuriri, discutati cu medicul. Acesta va raspunde cu siguranta intrebarilor tale.

Unde poti face o ecografie abdominala?

Ginecoline este clinica specializata in investigarea si tratarea afectiunilor ginecologice, beneficiind de cele mai noi tehnologii medicale si doctori specializati in clinicile noastre internationale. 

Puteti opta pentru o programare online sau pentru o programare telefonica la: 021/301.76.86.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ecografie Abdomen Abdomen

Articole recomandate

Citeste si despre