Ce este ecografia?

/ / Modificat: 2013-10-07
Ce este ecografia?

Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Atunci cand esti gravida, aceasta investigatie iti ofera informatii valoroase cu privire la starea de sanatate a fatului si la evolutia sarcinii. Iti prezentam tipurile de ecografii pe care le poti face in timpul sarcinii si avantajele acestora.

Ce este ecografia?

Ecografia reprezinta principala metoda de investigatie in evaluarea anatomiei fetale si a dezvoltarii normale sau anormale a fetusului. Pentru efectuarea ecografiei nu sunt folosite raze X sau alte tipuri de radiatii, astfel ca nu prezinta niciun risc pentru tine sau pentru dezvoltarea fatului.

Tipuri de ecografii in sarcina

Ecografia transabdominala in sarcina

Ecografia transabdominala este cea mai des folosita, datorita faptului ca este mai putin invaziva. Pentru realizarea acestei ecografii este necesara investigatia cu vezica plina. O ecografie abdominala dureaza in jur de 30-60 de minute.  

Ecografia transvaginala in sarcina

Ecografia transvaginala ofera o rezolutie superioara fata de cea transabdominala, furnizand imagini de calitate mai buna in special persoanelor cu indice de masa corporala crescut. Ecografia transvaginala dureaza de obicei aproximativ 15-30 de minute. Aceasta poate fi de doua tipuri:

  • Ecografia de morfologie fetala 3D - este efectuata cu echipamente de inalta performanta, cu ajutorul carora se permite o analiza topografica riguroasa a fiecarui detaliu de morfologie fetala. Se pot vizualiza astfel chipul si membrele fatului. Este relevanta in orice stadiu al sarcinii, insa este recomandata in perioada dintre saptamanile 20 si 24.
  • Ecografia de morfologie fetala 4D - ofera, la fel ca si ecografia 3D, o fotografie tridimensionala, insa difera fata de aceasta prin faptul ca se pot vedea mult mai bine activitatile cardiace ale fatului, miscarile corpului si organele interne ale acestuia. Calitatea imaginilor oferite prin ecografiile 4D depinde de abilitatea medicului, dar si de pozitia fatului sau de grosimea peretelui matern.

Cand se fac ecografiile in sarcina

Ecografiile se fac in cele trei trimestre ale sarcinii. Exista insa cazuri cand sarcina prezinta risc in ceea ce priveste fatul si medicul iti poate recomanda sa faci mai multe ecografii.

  • Prima ecografie se realizeaza in primul trimestru al sarcinii, intre saptamanile 11 si 14. In timpul acestei ecografii, medicul verifica daca embrionul s-a implantat in uter. Totodata, cu ajutorul ecografiei se evalueaza si varsta sarcinii.
  • Alta ecografie se face in al doilea trimestru de sarcina de sarcina, intre saptamanile 18-23. Este considerata a fi una dintre cele mai importante si amanuntite ecografii din timpul sarcinii. In timpul acestei investigatii se evalueaza daca organele fatului s-au dezvoltat in mod core
  • A treia examinare se realizeaza intre saptamanile 28-33. In cadrul acestei ecografii, se verifica daca fatul a crescut suficient si daca placenta s-a dezvoltat in mod corespunzator.

In unele cazuri, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii si in momentul nasterii pentru a evalua pozitia fatului si a cordonului ombilical.  

Tu cate ecografii ai facut in timpul sarcinii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ecografie fetala Nastere Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre