Dry testul in sarcina

/ / Modificat: 2011-11-24
Dry testul in sarcina

Una dintre cele mai noi modalitati de identificare a anomaliilor in timpul sarcinii este dry testul. Fiecare viitoare mamica isi poate controla evolutia sarcinii cu ajutorul acestei metode de investigatie, care urmareste depistarea eventualelor riscuri la care este expus bebelusul aflat in dezvoltare.

Cu toate ca majoritatea gravidutelor se bazeaza pe rezultatele ecografiilor periodice pentru monitorizarea starii de sanatate a fatului, dry testul poate semnala cu precizie existenta patologiilor cromozomiale in timp util.

Utilitatea dry testului

Dry testul calculeaza cu acuratete posibilitatea dezvoltarii anomaliilor cromozomiale (sindromul Down, Edward, nanismul, trisomia etc) si a defectelor de tub neural, in functie de o serie de criterii: varsta mamei, parametri biochimici (masurarea nivelului de hormoni din sangele matern) si parametri ecografici (varsta gestationala).

Aceasta metoda inovatoare de investigatie in timpul sarcinii te ajuta sa afli daca porti genele responsabile pentru fibroza chistica, una dintre cele mai raspandite boli ereditare care cauzeaza insuficienta respiratorie fatului.

Surditatea nonsindromica congenitala este o alta afectiune genetica raspandita in randul viitoarelor mamici sanatoase, care trece deseori neobservata pe tot parcursul graviditatii.

Desfasurarea dry testului

Dry testul poate fi efectuat in primele doua trimestre de sarcina, intre 10 si 13 saptamani sau intre 14 si 20 de saptamani. Procedura consta in prelevarea unei mostre de sange de la femeia insarcinata si depunerea ei pe un material special, urmand a fi analizata dupa ce se usuca. Asadar, denumirea testului (n.r. "dry = uscat") provine din forma in care este observat sangele matern in laborator.

In cazul in care graviduta alege sa faca un dry test in primul trimestru de sarcina, specialistii vor urmari nivelul proteinei A din placenta si nivelul hormonului beta-hCG. Efectuarea dry testului in cel de-al doilea trimestru inregistreaza valorile estriolului neconjugat (produs de placenta si fat odata cu evolutia sarcinii), cele ale proteinei alfa-fotoproteina (produsa de ficatul bebelusului) si nivelul hormonului beta-hCG (hormonul corionic gonadotrofic, secretat de placenta).

Rezultatele dry testului

Valorile markerilor serici rezultate in urma analizei de laborator a mostrei de sange, impreuna cu ecografiile obisnuite, permit medicului obstretician sa observe gradul de risc la care este expus fatul.

In situatia nefericita in care sunt depistati factori de risc semnificativi, gravidutei i se vor recomanda investigatii suplimentare specifice (amniocenteza).

Avantajele dry testului

Primul si cel mai important avantaj al dry testului este acela ca metoda este mult mai putin invaziva decat alte proceduri de screening prenatal (de pilda, Dublul si Triplul test a markerilor serici).

Precizia rezultatelor obtinute in urma testarii este mai mare in comparatie cu procedura dubla sau tripla de analiza a sangelui matern. In plus, pentru ca dry testul este efectuat timpuriu in sarcina, ofera posibilitatea mamei de a cunoaste existenta unor posibile afectiuni congenitale cat inca mai poate intrerupe evolutia sarcinii fara riscuri.

Costurile unui dry test nu depasesc suma de 150 de euro, iar testarea se desfasoara in conditii de maxima siguranta pentru mama si fat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Testare Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre