Cand se face ecografia 4D in sarcina?

/ / Modificat: 2017-05-08
Cand se face ecografia 4D in sarcina?

Cel mai potrivit moment pentru a face o ecografie 4D, dupa parerea medicilor specialisti (ginecologi), este perioada cuprinsa intre 24 si 34 de saptamani de sarcina. Acest moment este ideal, deoarece copiii s-au dezvoltat destul de mult pentru a fi vizibili in detaliu (expresia fetei etc) si, in acelasi timp, au destul spatiu pentru a se deplasa in uter si astfel vor fi furnizate mai multe imagini din unghiuri diferite.

In tehnologia cu ultrasunete 4D (ecografie 4D), timpul se adauga imaginilor tridimensionale ale fatului, ceea ce rezulta sunt imagini in miscare in timp real cu copilul nenascut. Ca la toate sistemele de ecografie, ecografia 4D poate fi folosita pentru a determina varsta copilului, analiza sa de dezvoltare, se detecteaza orice probleme structurale ale uterului si se identifica sarcinile multiple precum si orice anomalii in timpul sarcinii.

Ecografie 4D de calitate

Tehnologia pe care sunt construite ecografele 4D se bazeaza pe undele de sunet care calatoresc prin intermediul fluidelor in scopul de a produce imagini. Acest fapt inseamna ca fluidul existent in jurul copilului face imaginile mai clare.

Acesta este si motivul pentru care femeile insarcinate sunt sfatuite sa consume multe lichide inainte de un examen ecografic.

Alti factori care influenteaza calitatea la ecografie 4D

Desi perioada de 24-34 de saptamani poate fi ideala pentru a obtine imagini clare 4D, este important de mentionat faptul ca si alti factori pot determina calitatea imaginilor. Localizarea placentei, de exemplu, poate influenta uneori calitatea imaginii. Placenta poate fi localizata in partea din fata a uterului, in spate sau lateral. In cazul in care este situata in fata, poate optura imaginea copilului.

Mamele pot avea, de asemenea, mai multe tesuturi materne, care pot influenta undele sonore si de aici rezulta fotografii cu aspect granulat. In acest caz, este mai bine sa se astepte pana la aproximativ 32 de saptamani, atunci cand tesutul va fi, cel mai probabil, intins datorita cresterii copilului.

Cat este de sigura ecografia 4D?

Institutul American de Ultrasonografie in Medicina a stabilit ca ecografia este unul dintre cele mai sigure mijloace disponibile pentru a obtine informatii despre copilul nenascut inca. Deoarece o ecografie 4D foloseste aceeasi tehnologie ca si o ecografie 2D sau ecografie 3D, aceasta este la fel de sigura.

Ecografiile, spre deosebire de razele X si tomografii, nu utilizeaza nicio forma de radiatie. In plus, undele sonore utilizate in ecografii nu au niciun impact negativ asupra tesuturilor prin care calatoresc in scopul de a obtine imagini.

Ecografie 4D ofera imagini superbe, imagini in care copilul poate fi vizualizat in miscare din mai multe unghiuri, deci o ecografie 4D este cea mai buna optiune pentru parinti si medici sa se asigure ca fatul este sanatos, oferindu-le o asigurare vizuala care poate furniza opinii avansate despre copil, precum si toate statisticile importante, vitale pe care trebuie sa le cunoasteti.

Unde pot face o ecografie 4D?

Ginecoline este clinica specializata in investigarea si tratarea afectiunilor ginecologice, beneficiind de cele mai noi tehnologii medicale si doctori specializati in clinicile noastre internationale. Clinica Ginecoline face parte din multinationala olandeza On Clinic Advanced Medical Institute care are o experienta de peste 24 de ani in lume (peste 100 de filiale in intreaga lume).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ecografie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre