De ce ar trebui sa eviti bauturile precum Coca-Cola in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2023-12-10
De ce ar trebui sa eviti bauturile precum Coca-Cola in timpul sarcinii

Desi poate parea inofensiva, Coca-Cola in timpul sarcinii poate cauza probleme pentru dezvoltarea fatului si pentru sanatatea mamei.  

Potrivit datelor Departamentului de Agricultura al SUA, vedem ca Coca-Cola contine in principal apa, zahar si sodiu. De asemenea, include si alte ingrediente care, in loc sa ofere nutrienti, pot fi daunatoare. Prin urmare, cel mai bine este sa eviti Coca-Cola si alte sucuri similare, in timpul sarcinii.  

De ce sa eviti Coca-Cola in sarcina?

Coca-Cola este in prezent cea mai populara si larg distribuita bautura americana din lume. Cu toate acestea, nu este cea mai potrivita alegere pentru dieta unei femei insarcinate din cauza ingredientelor. 

Formula sa originala a fost depozitata de multi ani, dar acestea sunt ingredientele care se afla pe eticheta:

1. Apa carbogazoasa

Apa carbogazoasa este baza pentru productia de Coca-Cola si reprezinta 90% din intreaga bautura. Intr-o prima etapa, mineralele sunt indepartate din apa si apoi adaugate in cantitatile necesare in functie de formula bauturii racoritoare.

2. Zahar

Tabelul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA) arata ca 100 de mililitri de Coca-Cola contin 11 grame de zahar, care provine din sfecla de zahar, trestie de zahar sau sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza. Acest lucru inseamna ca o cutie de 330 de mililitri furnizeaza 36 de grame, ceea ce echivaleaza cu 145 de calorii.

O trecere in revista a mai multor studii publicate in revista The Proceedings of The Nutrition Society a constatat ca consumul de zahar si de indulcitori alternativi in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea si sanatatea copilului. Consumul ridicat de zahar poate duce la cresterea in greutate in timpul sarcinii si la aparitia unor complicatii precum preeclampsia, nasterea prematura si diabetul gestational.

Dovezile analizate releva, de asemenea, ca bebelusul se poate naste cu un metabolism afectat, cu o perceptie a gustului alterata si cu un risc crescut de obezitate la nastere si in timpul copilariei. In plus, o analiza publicata in Open Access a stabilit o legatura intre consumul excesiv de zahar si o incidenta ridicata a preeclampsiei in timpul sarcinii. S-ar putea sa crezi ca o cutie de Coca-Cola este o optiune inofensiva pentru a-ti satisface o pofta in timpul sarcinii. Cu toate acestea, este important sa fii constienta de faptul ca aceasta poate pune in pericol sanatatea si dezvoltarea fatului.

3. Cofeina

Un ingredient original al Coca-Cola este nuca kola, o planta folosita pentru a preveni somnolenta. Cu toate acestea, in prezent se crede ca acest ingredient nu mai este folosit. In schimb, cafeina este adaugata separat si se folosesc imitatii de nuci de kola.

O cutie de 330 de mililitri ofera 40 de miligrame de cofeina. Dar cat de multa cofeina recomanda organizatiile de sanatate in timpul sarcinii?

Asociatia Americana a Sarcinilor a subliniat ca, pana in prezent, exista rezultate contradictorii privind efectul cofeinei in sarcina. Unele studii raporteaza efecte adverse la femeile care consuma 200 de miligrame sau mai mult de cofeina, in timp ce altele nu constata niciun risc la femeile care consuma intre 200 si 350 de miligrame.

Cu toate acestea, desi cercetarile nu sunt concludente, asociatia recomanda limitarea consumului de cofeina la mai putin de 200 de miligrame pe zi, ceea ce echivaleaza cu o ceasca de cafea de 350 ml, in timp ce efectul direct al cofeinei asupra sarcinii continua sa fie investigat.

4. Acidul fosforic

Acidul fosforic este utilizat pentru a acidifica Coca-Cola. Cu toate acestea, prezenta acidului fosforic poate duce la formarea de pietre la rinichi, ceea ce ar putea compromite functia renala a unei femei insarcinate. Incepand cu al treilea trimestru de sarcina, rinichii sanatosi sunt esentiali pentru a mentine o crestere adecvata a fluxului sanguin.

De asemenea, acidul fosforic se poate lega de calciu si poate interfera cu absorbtia acestuia. Acest lucru poate afecta formarea oaselor bebelusului si pastrarea masei osoase la mama.

5. Colorant

Desi agentiile de sanatate afirma ca colorantul caramel E150-D este sigur pentru sanatate, unele persoane prefera sa isi ia masuri de precautie atunci cand consuma bauturi precum cola in care este folosit colorantul caramel. Consumul excesiv al acestui colorant poate provoca tulburari intestinale si reduce absorbtia vitaminei B6.  

6. Extracte naturale de plante

Analizele probelor de Coca-Cola au relevat prezenta mai multor extracte de plante, printre care vanilie, nucsoara, citrice, lavanda, scortisoara si extract de coca. Desi proportiile folosite sunt minime, este important sa fii informata cu privire la ceea ce consumi.

Ce se intampla cu alte versiuni de Coca-Cola cu continut redus de zahar?

Aceste versiuni de Coca-Cola sunt fabricate cu indulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul si acesulfamul-K, pentru a reduce numarul de calorii. Cu toate acestea, s-a observat, de asemenea, ca ele pot duce la cresterea in greutate atat la mama, cat si la copil, ceea ce ar putea creste riscul de obezitate in viata adulta a acestuia din urma. In plus, unii experti sugereaza ca acesti indulcitori pot avea efecte negative asupra sistemului digestiv si metabolic. Femeile insarcinate sunt sfatuite sa evite consumul acestor indulcitori, ca masura de precautie.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Coca-cola consum Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre