8 alimente esentiale in sarcina gemelara sau multipla

/ / Modificat: 2011-10-10
8 alimente esentiale in sarcina gemelara sau multipla

art_mami_insarcinataAlimentatia in timpul sarcinii cu gemeni sau multiple este importanta si trebuie sa respecte cateva reguli. Nevoile nutrionale sunt mai mari in acest tip de sarcina. Insa multe mamici inteleg prin asta ca trebuie sa manance foarte mult pentru ca bebelusii sa se nasca sanatosi.

Este inteles gresit acest aspect. Este adevarat ca vei avea nevoie de un pic mai multe calorii. Dar cel mai important este ca ele sa fie pline de nutrienti esentiale pentru a te ajuta pe tine si pe bebelusul din burtica sa faceti fata sarcinii!



1. Trail Mix (cereale cu fructe uscate si seminte)



Proteinele sunt vitale intr-o sarcina. Ele contribuie la crearea si sanatatea fiecarei celule din organismul tau si al fatului. Pentru mamicile care vor avea gemeni acestea sunt o parte esentiala din alimentatie.


Aceste amestecuri de cereale sau musli sunt o alegere potrivita pentru a-ti procura necesarul de proteine. In plus ai si bonus extra vitamine si minerale.


Nucile, alunele si semintele au substante nutritive extrem de valoroase pentru o sarcina multpla. Ele sunt bogate in acizi grasi esentiali Omega 3, vitamina E, seleniu, magneziu, fosfor si fier.


iaurt_alimentatie_sarcina_multipla2. Iaurt



Iaurtul este bogat in calciu, dar si in proteinele de care are nevoie o gravida. Calciul contribuie la intarirea oaselor si dezvoltarea structurii scheletice a fatului. Evita produsele comerciale care contin arome sau fructe. Ele sunt pline de zahar si grasimi. Cumpara iaurt integral sau fara grasimi si pune-ti singura miere, fructe sau cereale in el.



3. Creveti



Fructele de mare sunt alegeri culinare extrem de gustoase si sanatoase. Insa nu toate tipurile de peste sau de fructe sunt recomandate in sarcina. Unele dintre ele contin niveluri crescute de metilmercur, care poate afecta fatul.



Crevetii sunt alegeri considerate sigure in sarcina. Si ai si de beneficiat de pe urma lor pentru ca sunt bogati in proteine, seleniu si vitamina D. Sunt foarte usor de preparat si se pot servi in foarte multe feluri.


art_cereale4. Cereale cu stafide



Majoritatea tipurilor de cereale pentru micul dejun sunt fortifiate cu acid folic si vitamina B. Acestea reduc riscul malformatiilor congenitale la fat. Pe langa vitaminele prenatale obligatorii in sarcina, iti poti spori aportul de acid folic cu ajutorul acestor cereale cu stafide.



5. Papaya



Papaya este un fruct tropical benefic in sarcina multipla. Acest fruct delicios este bogat in enzime proteolitice. Acestea ajuta la digestia proteinelor in organism. In plus, are si un continut bogat de vitamina C. Este cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce digestiei.



Papaya iti poate fi de ajutor si atunci cand suferi de greturi matinale. Acestea sunt de obicei mai severe atunci cand ai o sarcina multipla. Asa ca orice ajutor este binevenit in acest sens.



6. Humus



Humusul seamana cu o fasole batuta. Insa este facut din naut, nu din fasole. Este extrem de sanatos si iti procura o doza generoasa de proteine si fibre. E un produs bogat si in acid folic.


Poti manca humusul cu paine, legume, biscuiti sau chiar in sandvisuri, pe post de sos de salata, in locul maionezei.

oua_alimentatie_sanatoasa_sarcina7. Oua


Daca vine vorba de proteine, atunci oul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta saptamanala. Acesta este bogat in cele mai bune proteine care se regasesc in alimente. Sunt considerate proteinele cele mai calitative.



El mai contine si o substanta nutritiva numita colina, care ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si a creierului bebelusului in burtica. Acizii grasi Omega 3 pe care ii are in compozitie ajuta la dezvoltarea vederii si creierului copilului.



8. Spanac



Sarcina gemelara este extenuanta si din ce in ce mai greu de suportat pe masura ce te apropii de termen. Ai nevoie de foarte multa energie pentru a duce la termen sarcina. Spanacul si alte legume cu frunze verzi sunt bogate in calciu, acid folic, vitamina K si fier.

Mai contin si bioflavonoide, luteina, fibre si vitamina C. Legumele verzi iti furnizeaza un pachet intreg de vitamine si minerale importante pentru a-ti ridica zilnic nivelul de energie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sarcina Reguli alimentatie sanatoasa Sarcina gemelara Sarcina multipla Ingrijire sarcina gemelara Calorii dieta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre