Infectia urechii la bebelus

/ / Modificat: 2013-10-31
Infectia urechii la bebelus

Infectia urechii este o afectiune foarte comuna la bebelusilor si tinde sa apara in urma unor raceli sau infectiilor sinusurilor. Este foarte important ca infectiile urechii sa fie tratate cat mai repede, fiindca pot afecta temporar auzul si pot intarzia dezvoltarea bebelusului.

Sugarii dezvolta aceste infectii mai usor deoarece, in cazul lor, trompa lui Eustachio este scurta si asezata in pozitie orizontala, ceea ce inlesneste patrunderea bacteriilor din nas si faringe in urechea medie. Pe masura ce copilul inainteaza in varsta, lungimea trompei se tripleaza si isi schimba pozitia devenind verticala, asa incat lichidul se poate scurge mai bine.

Cand bebelusul este asezat la orizontala, presiunea din urechea medie creste si durerea se amplifica.

Copilul poate sa inceapa sa manance mai putin deoarece il doare cand suge si mesteca. Durerea de ureche apare de cele mai multe ori la ora de culcare sau in timpul noptii.


 Cum iti dai seama ca bebelusul sufera de o infectie a urechii

Pentru ca bebelusul nu poate comunica verbal ceea ce simte, este important sa acorzi atentie fiecarui gest al sau si starii sale generale. Poti sa iti dai seama ca exista posibilitatea unei infectii a urechii dupa:

• Starea de agitatie si nemultumire continua.

• Plansul de neoprit.

• Cresterea temperaturii corpului.

• Aparitia unei zone inrosite sau unei umflaturi in spatele urechii.

Diaree - virusul care cauzeaza infectia urechii poate afecta si tractul gastro-intestinal producand diaree.

• Reducerea poftei de mancare. Afectarea tractului gastro-intestinal poate face dificila mestecarea si inghitirea alimentelor. De aceea, bebelusul poate respinge sanul sau biberonul dupa primele inghitituri.

• Curgerea un lichid alb-galbui din ureche, care este un semn sigur de infectie si poate semnala si o mica fisura a timpanului. Fisura se va vindeca insa, de la sine, imediat ce infectia va trece.

• Faptul ca bebelusul se trage de urechi, se loveste peste ele sau duce adesea mana in zona lor, care ar putea fi un semn al durerii.

Daca aceste miscari nu sunt insotite si de alte simptome, poate fi un lucru normal, deoarece este modul lui de a-si explora corpul.


 Care este cauza infectiilor urechii?

Infectiile urechii apar atunci cand lichidul si bacteriile se depoziteaza in apropiere de timpanul bebelusului. In mod normal, orice lichid care ajunge in aceasta zona a urechii este eliminat destul de repede prin trompa lui Eustachio (care face legatura dintre urechea medie, nas si faringe), dar daca trompa este blocata, lucru comun mai ales in timpul racelilor, infectiilor sinusurilor sau chiar al alergiilor de sezon, lichidul ramane in urechea medie.

Bacteriile se trateaza cu antibiotic, insa lichidul poate fi absorbit de organism mai greu. De aceea, cu cat lichidul ramane mai mult in ureche, cu atat mai probabil este ca infectia sa reapara, din cauza spatiului propice dezvoltarii bacteriilor.


 Prevenirea infectiei urechii la copii

Studiile au demonstrat ca bebelusii care sunt alaptati in primele sase luni de viata dezvolta mult mai rar infectii ale urechii, asadar, iata inca o dovada ca hranirea la san este sanatoasa pentru mama si pentru bebelus in acelasi timp!

Contactul cu alti copii din comunitati presupune expunerea la un numar mult mai mare de microbi si deci favorizarea aparitiei unei infectii ale urechii. Poti incerca sa previi aceasta afectiune:

• Fa toate vaccinurile bebelusului la timp. Acestea sunt destinate prevenirii anumitor afectiuni care pot degenera in infectii ale urechii.

Alapteaza-ti bebelusul cel putin in primele sase luni. Studiile au aratat ca bebelusii care sunt alaptati cel putin in primele sase luni de viata sunt mai putin expusi pericolului de a dezvolta infectii ale urechilor. Riscul creste cu 70% in cazul copiilor hraniti cu lapte praf. Se pare ca prin laptele matern se transmit bebelusului anumiti anticorpi.

• Evita sa stai cu cel mic in zonele in care se fumeaza. Chiar si doar un weekend petrecut de bebelus intr-o casa alaturi de un fumator ii poate face rau si poate creste riscul unei infectii a urechii. Se pare ca fumul de tigara face dificila actiunea sistemului imunitar fiind mai greu pentru corpul bebelusului sa lupte cu infectia.

• Ai grija ca, atunci cand ii faci baie bebelusului, apa sa nu intre in urechile lui. Dupa fiecare baita sterge cu grija urechile bebelusului cu betisoare igienice.


Din cauza ca infectiile urechii si amigdalita au ca efecte deteriorarea simtului gustativ si cresterea preferintei pentru mancaruri grase, copiii care sufera de aceste afectiuni sunt predispusi la obezitate, potrivit unui studiu publicat de presa americana.


 Sfaturile specialistilor

Administrarea de Paracetamol poate sa reduca durerea pana cand copilul ajunge la medic. Copilul se poate odihni mai bine daca isi tine capul intr-o pozitie ridicata, cand doarme cu capul pe umarul mamei sau tatalui.

Este importanta consultarea medicului deoarece comportamentul din aparitia dentitiei si cel din durerea de ureche sunt asemanatoare. Amoxicilina este folosita de cele mai multe ori ca recomandare din partea medicului pediatru. Administrarea de Paracetamol si de picaturi otice poate reduce durerea pana cand infectia incepe sa se retraga.

Unele bacterii au capatat rezistenta la Amoxicilina de-a lungul timpului. Daca starea copilului nu pare sa se imbunatateasca va trebui sa se foloseasca alt antibiotic. Totusi, de cele mai multe ori febra dispare, iar starea si apetiului copilului se imbunatatesc la 36-48 de ore de la inceperea  tratamentului. Dupa terminarea tratamentului multi medici prefera sa reexamineze copilul pentru a se asigura ca infectia a fost eliminata.

Daca dupa cateva zile de tratament nu observi nici o modificare a starii de sanatate a micutului tau, mergi inapoi la medic. Este posibil sa fie nevoie de o schimbare a tratamentului.


 Ce spun mamicile despre infectiile urechii la bebelusi

Mamicile spun ca, in unele cazuri, tratamentul nu a fost bun si ca bebelusii au ramas in timp cu o sensibilitate la ureche.

Unei mamici medicul i-a prescris pentru fetita ei care avea o inflamatie a urechii interne, asemanatoare cu otita, o solutie auriculara, doua picaturi pe zi timp de sapte zile, iar apoi sa mearga la ORL pentru a-i scoate ceara prin spalatura.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre