Ce este PIMS si cat de periculos este pentru copii! Avertismentul medicilor!

/ / Modificat: 2021-11-26
Ce este PIMS si cat de periculos este pentru copii! Avertismentul medicilor!

PIMS sau sindromul inflamator pedriatic multisistemic apare in cazul copiilor dupa ce s-au vindecat de Covid. Aceasta este o complicatie grava data de virus, chiar si celor care au trecut prin forme asimptomatice ale bolii si poate aparea la mult timp dupa vindecare.

Complicatia afecteaza starea de sanatate a micutilor. Cel mai des PIMS apare in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 9 si 16 ani, insa poate apare si in cazul copiilor mai mici.

Copiii care nu ajung la spital dupa primele simtome ale aparitiei PIMS, sunt cei mai susceptibili sa ajunga cu forme grave la spital.  Este necesar ca parintii sa acorde o atentie deosebita micutilor, mai ales daca stiu ca au trecut prin boala.

"Infectia cu Sars-Cov-2 rareori da forme grave de boala la copil. Totusi, ce ingrijoreaza sunt aceste infectii in viitor. Sindromul inflamator pedriatic multisistemic este unul din ele, long covid este celalalt", a declarat Diana Ionescu, directorul medical al Spitalului de copii "Dr. Vasile Gomoiu", potrivit realitatea.net.

Simptomele PIMS pot aparea tardiv, dupa ce micutul a scapat de infectie. Acestea se pot declansa de la 3 saptamani, pana la 2-3 luni, dupa ce copilul trece prin boala, mai spune medicul.

"Pot fi chiar copii asimptomatici. Parintii afla la spital ca copilul a avut virusul, prin analize specifice, iar ca semne sunt: febra, dureri abdominale, greata, voma, probleme neurologice, cefalee, unii copii au ajuns chiar in coma si in soc", a detaliat Diana Ionescu.

"Ne temem de aceste complicatii, dintre care cele cardiace sunt foarte des intalnite. Trebuie sa monitorizam toti copiii care au trecut prin Sars-Cov-2 si la orice semn de febra sau reaparitie a febrei, stare generala proasta, dureri de cap, fenomene neurologice parintii trebuie sa vina cu copiii la spital. Din totalul bolnavilor de PIMS, sunt studii facute in SUA, 1% ajung in forme grave sau chiar la deces", a mai spus medicul.

Alte complicatii aparute in urma infectiei Covid-19

Medicul a vorbit si despre alte complicatii care pot aparea in cazul copiilor care au avut Covid-19. PIMP nu este singura complicatie, potrivit medicului, care spune ca virusul poate afecta sistemul neurologic.

"Putem vorbi si de long Covid la copii, adica manifestari care se mentin pe o durata lunga de timp si de obicei vorbim de fenomene neurologice: cefalee, stari generale proaste, ameteli, lipsa poftei de mancare, subfebrilitati.", a concluzionat medicul.

Sursa foto: freepik.com 

Articole recomandate

Citeste si despre