Dureri abdominale si secretie

/ / Modificat: 2011-10-10
Dureri abdominale si secretie
Intrebare:

- Sunt insarcinata in 3 luni zic eu. Problema mea este urmatoarea: pana in 9 saptamani am avut o perioada de de circa 3 saptamani in sare am resimtit din plin toate simptomele sarcinii (greturi, sani mariti si tensionati...) ca in jur de 10 saptamani zic eu (cu o saptamana inainte b-hcg cantitativ era de 171714 U/L), acestea sa dispara subit (nu am mai avut greturi, sanii s-au detensionat desi nu s-au micsorat) si de circa 2 saptamani am dureri abdominale (discontinue) si o secretie apoasa destul de abundenta (de multe ori confundata din cauza abundentei cu urinarea) in care sunt inserate niste mici bucatele alb-verzui. Intrebarea mea este daca este normal ceea ce mi se intampla mai ales ca ma aflu intr-o tara straina si mai am de asteptat circa o luna de zile pana la primul control medical de specialitate. Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Raspuns:




 

Daca simptomele ce insotesc primul trimestru de sarcina au disparut, nu trebuie sa va ingrijorati, este un semn ca organismul dumneavoastra s-a obisnuit cu noua functie (aceea de a mentine si dezvolta o sarcina); insa nu este normal sa apara astfel de simptome (durerile abdominale si secretia apoasa), si chiar daca sunteti intr-o tara straina, o serie de investigatii si un consult de specialitate tot se impun, pentru ca altfel riscurie sunt mult mai mari (sarcina se poate opri in evolutie - eveniment sugerat de durerile abdominale si de scurgerea prezentata de dumneavoastra- sau pot aparea sangerari consecutive unui avort in curs).

In timpul unei sarcini pot aparea dureri de burtica, dar acestea trebuie combatute, pentru ca, indiferent de cauza lor, pot duce la aparitia contractiilor uterine (unele dureri reprezinta chiar expresia clinica a acestor contractii); de asemenea, se remarca o crestere cantitativa a secretiei vaginale fiziologice, fata de perioada dinaintea sarcinii, insa, cantitativ nu trebuie sa fie atat de abundenta precum o descrieti dumneavoastra, si nu trebuie sa apara modificari calitative ale acesteia.

Totodata, chiar daca sarcina evolueaza normal, vor trebui luate masuri impotriva durerilor abdominale; o conduita terapeutica prompta si eficienta ar putea avea ca rezultat o sarcina fara probleme. In alta ordine de idei, valoarea β-HCG-ului este corespunzatoare cu varsta gestationala la care s-a facut dozarea. In momentul de fata, un consult clinic si o ecografie sunt imperios necesare in evaluarea situatiei actuale a sarcinii.

Multa sanatate,

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre