Bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa)

/ / Modificat: 2017-09-27
Bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa)
Intrebare:

- Dupa doua episoade de febra (la interval de 3 saptamani),fara o cauza anume, pe care le-am tratat cu augmentin, medicul ne-a recomandat un exudat faringian. Am descoperit o infectie cu pseudomonas aeruginosa.Copilul avea atunci 1 an si 7 luni.A facut tratament cu amicacina,injectii, iar dupa o luna am repetat analiza si a iesit bine. Mentionez ca ininte de inceperea tratamentului am repetat analiza, deoarece medicul ne-a spus ca e imposibil sa aiba asa ceva, scesta fiind un microb care se ia extrem de rar. V-as ruga daca puteti sa-mi spuneti de unde a putut lua acest microb si cum ar trebui sa ne ferim ca sa evitam o alta "contaminare".E posibil sa apara din nou? Ar trebui sa facem periodic exudatul, chiar daca e totul in regula? Va multumesc mult

Raspuns:

Pseudomonas aeruginosa (numit si bacilul piocianic) este o bacterie gram negativa, larg raspandita in natura, populand apa, solul, plantele si animalele, inclusiv oamenii, fiind mai frecventa in mediile umede.

La om aceasta bacterie poate coloniza ocazional pielea, urechea externa, tractul respirator superior sau intestinul gros la persoanele sanatoase; mai frecvent apare la pacientii cu o boala severa, cu imunitate compromisa sau care au primit anterior antibioterapie, ori au fost internati intr-o unitate spitaliceasca.

Majoritatea infectiilor cu Pseudomonas aeruginosa sunt dobandte in spital, unde mediul umed este favorabil dezvoltarii acestei bacterii. Rezervoarele bacteriene pot fi reprezentate de: echipamente respiratorii, solutii de curatat, dezinfectanti, chiuvete, legume, vase cu flori, endoscoape si bazine de fizioterapie etc.

Deoarece Pseudomonas aeruginosa poate avea o rezistenta crescuta la antibiotice, tratamentul in cazul infectiei se face pe baza rezultatelor antibiogramei si este prudent sa se repete determinarea bacteriologica (in acest caz exudatul faringian) la sfarsitul antibioterapiei, pentru a verifica eficienta tratamentului.

Alina Pop-Began
Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre