Simptome ingrijoratoare care trebuie sa te trimita cu copilul la urgenta

/ / Modificat: 2018-01-09
Simptome ingrijoratoare care trebuie sa te trimita cu copilul la urgenta

Lovituri puternice la cap, caderi de la inaltime, fracturi: sunt cateva din situatiile in care copilul tau are nevoie de ingrijire medicala imediata. Insa, in afara de aceste cazuri, mai exista si alte situatii cand trebuie sa reactionezi repede si sa mergi cu copilul la urgente.

Cand este nevoie sa mergi cu copilul la urgente

Iata care sunt situatiile in care trebuie sa te prezinti de urgenta cu copilul la spital: 

1. Schimbari bruste ale comportamentului

Daca observi la copilul tau schimbari precum dezorientarea brusca, confuzia, vezi ca este extrem de somnoros, sunt semne ca este ceva in neregula.

De asemenea, parintii trebuie sa observe si daca micutul are febra. "Febra mare nu este intotdeauna cel mai bun indicator, daca sa duci copilul de urgenta sau nu la medic. Trebuie sa fii atent si la alte simptome, sa te uiti dupa semnele ingrijoratoare, observa comportamentul copilului", spune medicul pediatru Carmina Arriola-Delos Reyes, citata de smartparenting.com.ph.

2. Anumite taieturi si rani

O regula bine de retinut este aceea ca, in in cazul unei taieturi, daca sangerarea nu se opreste la 5 minute dupa ce ai pus un bandaj si la-i tinut apasat, este timpul sa mergi la medic, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

De asemenea, trebuie sa mergi cu copilul la Urgente daca are o rana dobandita dupa ce s-a intepat intr-un cui sau in orice alt obiect metalic, pentru ca poate sa ii provoace tetanos. Si in caul in care copilul este muscat sau zgariat de un animal trebuie sa mergi cu el de urgenta la medic, pentru a i se administra vaccin contra rabiei.

Alte situatii in care este necesar sa mergi la camera de garda sunt taieturile: daca taietura este adanca si este localizata la cap, pe piept sau pe abdomen. Desi ranile din aceste zone pot sa nu para foarte grave, ele pot crea probleme, potrivit unui Ghid al Sanatatii publicat de The New York Times.

3. Gatul intepenit

Daca micutul tau se plange ca are gatul intepenit si daca are si febra, accese de isterie, se plange de dureri de cap, are stari de greata si varsaturi, mergi de urgenta la medic. Aceste simptome pot indicat prezenta meningitei, o inflamatie a meningelui, membrana care acopera encefalul si maduva spinarii. Cu cat este inceput mai devreme tratamentul, cu atat cresc sansele de recuperare fara sa existe leziuini la nivelul creierului.

copil-febra

4. In caz de otravire

O alta situatie cand trebuie sa mergi de urgenta la medic este in caz de otravire sau intoxicatie. Copiii pot inghiti accidental substante toxice sau medicamente.

Nu ii da copilului lapte sau apa, ca sa ii provoci varsaturi. Daca vomita in mod spontan, apleaca-l in fata, ca sa nu se sufoce, iar daca este in stare de inconstienta si/sau are convulsii, mentine-i caile respiratorii libere, pana cand vine ambulanta. Ia la spital si recipeintul din care a baut copilul sau, daca vomita, ia si probe din varsaturi.

5. Dificultati de respiratie

Problemele de respiratie pot fi un semn al unei reactii alergice, al unui atac de astm, sufocare, pneumonie, tuse convulsiva sau pot indica faptul ca micutul a inghitit un corp strain.

Mergi de urgenta la medic daca apare un horcait cand copilul trage aer in piept, daca este agitat sau, din contra, neputincios, daca s-a invinetit in jurul gurii, daca are buze vinetii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intoxicatie medicamente copii Urgente medicale copii Toxiinfectiile alimentare Dificultati respiratie copii

Articole recomandate

Citeste si despre